Udruga Franak poziva sve koji su konvertirali švicarce: Tužite banke

Udruga Franak poziva sve koji su konvertirali švicarce: Tužite banke
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

UDRUGA Franak održala je konferenciju za novinare nakon što je Vrhovni sud objavio da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1. siječnja 2014. nisu zakonite jer banke nisu uskladile "svoje poslovanje glede promjenjivih kamata" s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

Na konferenciji su govorili Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, Maja Gavran, aktivistica iz Siska, odvjetnica Patricia Đurić, Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak u Zagrebu i Goran Aleksić, saborski zastupnik i aktivist.

Iz Udruge Franak pozvali su sve CHF dužnike s konvertiranim kreditima, njih 125.000, da hitno i neodložno potraže odvjetnike, tuže banke i zatraže svoj preplaćeni novac.

Sudar: Potražite odvjetnike

Elvis Sudar je rekao kako je sretan i ponosan na sve što je Udruga Franak učinila unazad 8 godina, a rješenje Rev-2868/2018 vrlo je jednostavno, i njime je Vrhovni sud utvrdio da CHF dužnici koji su konvertirali kredite imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele, što će se dokazati vještačenjem na općinskim sudovima. Pozvao je sve CHF dužnike da neodložno potraže odvjetnike za zastupanje, jer 12. lipnja 2019. jest zadnji dan prije zastare potraživanja preplaćenih kamata, dok za potraživanje preplaćenog tečaja zastara dolazi tek u lipnju 2023.

Maja Gavran izrazila je svoje oduševljenje i radost zbog rješenja Vrhovnoga suda, napomenula je kako je to svakako velika pobjeda prava i pravde, i da potrošači koji su ugovarali CHF kredite, i kasnije ih konvertirali, konačno imaju pravnu sigurnost, i mogu pokrenuti svoje privatne sudske procese radi vraćanja svih preplaćenih iznosa koje su banke nepošteno otele zahvaljujući nečinjenju HNB-a i dosadašnjih vlasti u RH.

Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak rekla je kako je to samo jedan korak do ništetnosti ugovora, za koje se zalaže Udruga Franak, i koja bi bila u skladu s presudom Suda EU C-118/17, koji je jasno rekao kako bi ugovori s nepoštenim glavnim predmetom, a to je valutna klauzula, trebali biti ništetni.

Patricia Đurić, odvjetnica koja je zastupala tužiteljicu u konkretnom predmetu, objasnila je da se rješenjem nedvojbeno utvrđuje kako potrošači koji su konvertirali CHF kredite nisu izgubili time pravni interes za utvrđenje ništetnosti pojedinih odredaba, da ništetnost po zakonu nastaje od trenutka sklapanja ugovora i da ugovor ne postaje valjan niti nakon što uzrok ništetnosti naknadno nestane, da potrošač uvijek ima pravni interes utvrđivati ništetnost i tražiti svoja prava na temelju ništetnosti, čime je Vrhovni sud RH nedvojbeno potvrdio potrošači imaju pravo utvrđivati svoja prava na temelju prava EU.

Aleksić: Sudovi će utvrditi što potrošači moraju dobiti

Goran Aleksić je objasnio što će se dalje događati na općinskim sudovima, pa je tako najavio kako neće biti nikakve dileme u vezi s utvrđivanjem ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjene kamate, a vještačenjem će se onda utvrđivati koji iznos potrošač ima pravo dobiti na temelju tih nepoštenih ugovornih odredaba. Udruga Franak je zadnjih mjeseci višekratno dokazala matematički da je konverzija svega 50% onoga što bi potrošač dobio presudom za ništetne ugovorne odredbe, pa će to biti glavna tema sudskih rasprava koje dolaze. Sudovi, na temelju presude C-118/17 i općenito na temelju EU prava moraju utvrditi točno što to potrošač treba dobiti natrag, i u skladu s time banke će morati vratiti sve preplaćene iznose, ali i platiti pripadajuće zatezne kamate.

"Udruga Franak će i dalje pomagati svima koji žele tužiti banke savjetima, a u međuvremenu će pokušati uspostaviti bolji kontakt s Vladom RH radi mogućih sustavnih rješenja za izvansudske nagodbe banaka s dužnicima, za što je svakako potrebna zakonska prisila", navode iz Udruge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara