Udruga gluhoslijepih "dodir" održava tribine o potrebi za prevoditeljem

GLUHOSLIJPE osobe su potpuno izolirane u društvu i bez osobnog prevoditelja ne mogu ostvariti niti najnužniju komunikaciju, istaknuto je danas na tribini "Budi moje oko i uho", koju je održala udruga gluhoslijepih "Dodir".

U Hrvatskoj ima 135 gluhoslijepih osoba s različitim stupnjevima i kombinacijama oštećenja vida i sluha, a za svakog od njih potreban je prevoditelj-intervenor koji preko dodira rukom može prenijeti što se oko njih zbiva, kazala je predsjednica Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba "Dodir" Sanja Tarczay.

"Jedan prevoditelj može prevoditi govor za 50 gluhih ili na televiziji za tisuće njih, ali svaki od gluhoslijepih treba osobni pristup", napomenula je.

Na tribini je istaknuto kako većina gluhoslijepih ima problema kod odlaska liječniku s kojim se ne mogu sporazumjeti, prilikom odlaska u kupovinu ili obavljanja najobičnijih dnevnih aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne možemo koristiti telefon, slušati radio, nama ni televizor ne predstavlja prozor u svijet - gluhoslijepi su bez prevoditelja najizoliranija skupina ljudi", kaže Tarczay.

Zbog toga je udruga "Dodir" pokrenula kampanju "Budi moje oko i uho" tijekom koje će se do kraja godine nastojati izboriti za zakonsko priznavanje prava gluhoslijepih na osobnog prevoditelja.

U sklopu kampanje već je održano niz tribina u osnovnim i srednjim školama, a planira se i njihovo održavanje u domovima zdravlja i ustanovama socijalne skrbi.

U udruzi "Dodir" trenutno radi tridesetak posebno školovanih prevoditelja, uglavnom volontera, a tek za nekoliko dugogodišnjih volontera Ministarstvo rada i socijalne skrbi izdvaja 15 kuna po satu prevođenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara