Udruga "Prijatelji životinja": 43 preživjela guštera-varana vraćaju se u Indoneziju

Preživjeli gušterivarani, njih 43 nakon liječenja i skrbi u utočištu Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP, danas se napokon vraćaju kući u Indoneziju, priopćila je Udruga "Prijatelji životinja".

Riječ je o preživjelim životinjama od njih 50 koliko ih je Zagrepčanin D.K. 28. studenoga prošle godine radi prodaje i uzgoja prošvercao u Hrvatsku iz indonezijskog grada Jakarte preko Kuala Lumpura i Amsterdama do zračne luke Pleso u Zagrebu, podsjećaju iz Udruge.

Nakon što su životinje zaplijenjene, CITES Hrvatska (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka) je kontaktirao indonezijsku vladu i u Hrvatskoj je pokrenuta akcija vraćanja preostalih preživjelih životinja u njihovu domovinu, kažu u Udruzi.

Smaragdno zeleni varan je zaštićena životinja koja živi na ograničenom području Indonezije, a budući je to rijetka životinja gušteri su privukli pozornost raznih zooloških vrtova i privatnih uzgajivača koji su ih željeli preuzeti, no hrvatske vlasti odlučile su učiniti ono što je najbolje za životinje te ih vratiti u njihovu matičnu domovinu, napominju iz "Prijatelja životinja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ističu, uspješna međunarodna suradnja oko vraćanja varana u kojoj su sudjelovali Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP, Uprava za biološku raznolikost pri Ministarstvu kulture, CITES Hrvatska, CITES Indonezija, Stichting AAP utočište za životinje iz Nizozemske, Indonesian Animal Rescue Center Network, Fondacija Gibbon, ProAnimalia i "Prijatelji životinja", jasan su signal protiv ilegalne trgovine životinja.

Ovom prigodom Udruga "Prijatelji životinja" još jednom želi upozoriti na veliki broj egzotičnih životinja poput tropskih ptica, gmazova, prerijskih pasa, riba, kornjača, majmuna i sl. koji završavaju kupljeni ili prokrijumčareni kako bi postali kućni ljubimci, te stoga pozivaju građane da se suzdržavaju od njihova držanja. Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta trguje, često ilegalno, s oko 350 milijuna živih životinja, vrijednih oko 20 milijardi američkih dolara čime se ta trgovina svrstava na treće mjesto, odmah iza trgovine drogom i oružjem.

Istrgnute iz prirodnog okoliša oko 90 posto životinja strada prilikom hvatanja i pri transportu, od pretjerane vrućine ili hladnoće, manjka hrane i vode, prenatrpanosti u zatvorenim kutijama ili vrećama i od zaraznih bolesti.

Stoga "Prijatelji životinja" ponovno upozoravaju na nužnost mijenjanja Zakona o dobrobiti životinja koji bi, između ostalog, zabranio uzgoj, prodaju i držanje životinja koje su na CITES-ovoj listi egzotičnih životinjskih vrsta, kao i educiranja carinika i ostalih koji profesionalno dolaze u doticaj s tim problemom uz kontrolu inspektora na kritičnim mjestima ulaza i izlaza iz zemlje koji bi onemogućili krijumčarenje životinja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara