Udruga Roda priređuje u subotu mimohod "Bolesni a sami"

Udruga roditelji u akciji Roda priređuje u subotu u podne na Cvjetnom trgu mimohod pod nazivom "Bolesni a sami" kojim želi skrenuti pozornost javnosti na prava djece u zdravstvenom sustavu, odnosna na problem njihova odvajanja od roditelja prilikom bolničkog liječenja djeteta. L

"Neka pravo na stalni boravak roditelja uz dijete na bolničkom liječenju postane standard koji se podrazumijeva", ističu Rode u današnjem priopćenju.

Pozivaju sve zainteresirane da se pridruže mimohodu koji će predvoditi Zli bubnjari od Cvjetnog trga do Jelačićeva trga i nazad.

Rode pozdravljaju jučerašnju odluku Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) kojim je majkama djece do pet godina starosti omogućen dnevni boravak uz hospitalizirano dijete i korištenje bolovanja.

"Te promjene na tragu su onog za što se Udruga Roda zalaže više godina - pravo roditelja na smještaj uz hospitalizirano dijete kroz 24 sata i neovisno o smještajnom kapacitetu ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi, dobi djeteta ili proizvoljno odabranom kriteriju doji li majka dijete ili ne", navodi se u priopćenju.

Roditeljima je vrlo teško ostvariti mogućnost boravka uz dijete, a najčešći izgovor je nedostatak prostora u bolnicama.

Rode traže da se roditeljima omogući boravak uz dijete prilikom uobičajenih medicinskih zahvata, da pravovremeno budu informirani o svim činjenicama i da liječnici i zdravstveno osoblje više uvažavaju njihovo poznavanje djeteta.

"Akcijom želimo još jednom naglasiti da pristup svakom bolesnom djetetu treba biti jedinstven i da naša djeca zaslužuju najbolje", navodi se u priopćenju Roda.

(Hina) pp/xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara