Udruga "Volim Hrvatsku" napada: Prijavit ćemo kazneno sve gradove koji vješaju EU zastavu

Udruga "Volim Hrvatsku" napada: Prijavit ćemo kazneno sve gradove koji vješaju EU zastavu

Foto: Goran Mehkek / Cropix

Udruga Volim Hrvatsku, čiji su članovi već skinuli zastavu EU s javnih površina u Zagrebu i Splitu, najavila je danas da će podnijeti kaznene prijave protiv svih gradova i županija koji i dalje vijore zastavu Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak su ih upozorili da je vješanje stijega EU protivno zakonu, a prijave će podnijeti ako se ogluše na njihovo upozorenje. Predsjednik udruge Roko Šikić zaprepašten je što su zastave u Splitu i Zagrebu vraćene na jarbole nakon što su ih njegovi aktivisti skinuli.

"Zaprepaštava me ta samovolja i neodgovornost. Zar ti ljudi ne prepoznaju tko ih je izabrao, kome stvarno odgovaraju i tko ih plaća? Pozivamo građane da sami podnesu prijave protiv osoba koje nas sve tako grubo vrijeđaju", rekao je Šikić.

Iz Vlade još uvijek nema službenog odgovora po kojem se zakonu na javnim institucijama postavlja zastava EU. Kako je Index već pisao, nalog za to dao je Ivo Sanader još u lipnju 2004. nakon što se vratio s jedne uspješne pregovaračke runde u Bruxellesu. No, činjenica je isto tako da zastave EU nema u Zakonu o grbu, zastavi i himni.

Ako je na jarbolima samo na osnovu Sanaderovog usmenog naloga, čini se da zaista nema zakonske osnove za njeno postavljanje na zgradama sudova, općina, županija, Sabora, Vlade...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara