Udruga za medicinsko pravo bijesna kažnjavanjem liječnice drogiranog vozača

Udruga za medicinsko pravo bijesna kažnjavanjem liječnice drogiranog vozača
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAKON strašne prometne nesreće u kojoj je 11. srpnja ove godine na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu obitelj naletio vozač pod utjecajem opijata, već za desetak dana obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent dobila je nalog za pretres ordinacije.

U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja.

U rekordnom roku liječnica je prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5000 kuna. Povodom toga oglasila se Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP).

HUZMP: Ovo je poraz takozvane pravne države

"Postupanje represivnih policijskih i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača koji je skrivio nesreću na naplatnoj postaji autoceste kod Svete Helene apsolutni je poraz tzv. pravne države i dokaz da je ovako postavljeni državni sustav ništa drugo nego, slobodno možemo kazati, maćeha zdravstvenom radniku.

Nezamisliva je brzina reakcije policijskih službenika te suda u procesuiranju i sankcioniranju liječnika u predmetnom slučaju, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno i u tolikoj mjeri i obimu čine protiv zdravstvenog radnika na uštrb pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini.

Postavlja se pitanje je li uopće, sad nam se već čini, samo prikrivena floskula inače Ustavom RH utvrđena vrijednosna kategorija zdravstvena zaštita i njen nositelj i ima li smisla i logičnog utemeljenja u ovako postavljenim vrijednosnim parametrima, odnosno postoje li i hoće li zaista više postojati u RH liječnika i zdravstvenih radnika koji će moći i dalje entuzijastički obavljati svoj posao te usporedno tome otrpjeti ovakve i sve druge u posljednje vrijeme javnosti dobro poznate svakodnevne sustavne udarce društva na svim razinama vlasti. Malo je reći kako je nevjerojatno da se zakonska norma odredbe članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ovako paušalno i potpuno krivo tumači i provodi od strane policije, ali i samog suda", piše u priopćenju HUZMP-a.

"Sustav sve više udaljava zdravstvenog radnika"

"Začuđuje nepoznavanje ili zanemarivanje istih tih tijela odredbi drugih relevantnih zakonskih akata, poglavito Zakona o liječništvu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji su ovakvim postupanjem policije i suda apsolutno bile neprimijenjene i slobodni smo naznačiti i prekršene. Od instituta pretrage liječničke ordinacije koja se smije i može obaviti samo u određenim slučajevima i pod jasno utvrđenim okolnostima (sumnja u postojanje kaznenog dijela), kao i instituta liječničke tajne i zaštićenosti medicinske dokumentacije. Nejasno je kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a prema pisanjima medija radi se o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik, a koju činjenicu su nedvojbeno znali ili trebali već prije znati policijski službenici i bez posebnih specijalnih naknadnih tzv. dojava i obavijesti od strane kažnjenog liječnika.

Strašno je kako se ovakvim evidentnim kontinuitetom diskreditacije zdravstvenog radnika istog dovodi u stanje beznađa i straha poglavito od sustava i od tijela koji su ih prioritetno dužni štititi u obavljanju zdravstvene djelatnosti kao ustavne kategorije. S druge strane nepružanjem temelja sigurnog rada kao i primjerenog materijalnog statusa, sustav sve više udaljava zdravstvenog radnika od još uvijek isključivo samoprijegornog i entuzijastičkog obavljanja zdravstvene djelatnosti i pružanja zdravstvene skrbi.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo ovim putem apelira na cjelokupni sustav i nadležna tijela da prestanu biti maćeha zdravstvenom radniku, te da mu kao nositelju ustavne kategorije konačno omogući siguran i zadovoljan rad na dobrobit svih pacijenata i građana RH.

U predmetnom procesu ključnu ulogu moraju imati i nadležna strukovna udruženja, komore i profesionalne udruge koje se trebaju znati nositi s teretom samočuvanja vlastitih pozicija te potrebom zajedničkog djelovanja i izbjegavanja prozivanja i pozivanja odgovornosti ili prebacivanja krivnje na druge zdravstvene radnike radili oni na bolničkoj ili primarnoj razini ili u državnom ili privatnom sektoru.

Zajedničkim djelovanjem predmetnih asocijacija sustavu državne vlasti se može pokazati da zdravstveni radnik i zdravstvena djelatnost mora imati posebno mjestu u društvenom poretku te da institucije državne vlasti moraju konačno percipirati zdravstvenog radnika kao posebnu vrijednost i jednog od temeljnih stupova društva i države", zaključuju iz HUZMP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara