Udruga za oboljele od HIV-a o javnom uvidu u podatke o HIV-pozitivnim osobama

HRVATSKA udruga za oboljele od HIVa (HUHIV) priopćila je danas kako je legitimno pravo javnosti da se zaštiti od namjernog prenošenja te zarazne bolesti no pita se je li javni uvid u podatke o registriranim HIV pozitivnim osobama, kojima je dosad bila zagarantirana tajnost, pravi način.

Iako je namjerno prenošenje HIV-a rijetkost, u svijetu su zabilježeni slučajevi neodgovornog ponašanja HIV pozitivnih osoba te se namjerno prevođenje HIV-a zakonski izjednačuje s napadom na drugu osobu, ističe se u priopćenju.

U Hrvatskoj osoba koja smatra da je namjerno zaražena HIV-om može podnijeti kaznenu prijavu, no prema spoznajama HUHIV-a dosad to nitko nije učinio.

HUHIV je u suradnji s dr. Ksenijom Turković s Pravnog fakulteta u Zagrebu pokrenuo izradu antidiskriminacijskog zakona na području HIV(AIDS-a) koji će oboljelima osigurati pravo na anonimnost i sigurnost, a s druge strane će se ugraditi sankcije za osobe kojima se dokaže namjerno širenje HIV-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi HUHIV-a drže zabrinjavajućim nedavne događaje, jer što će biti s HIV pozitivnim osobama koje nisu registrirane, budući da su se testirati mogle i anonimno.

Takva situacija koja podsjeća na javni linč te nesigurnost zaštite podataka, budući da nemamo spoznaja tko će sve imati pristup podacima, može bitno utjecati na spremnost građana da se podvrgnu testiranju.

Hrvatska i inače ima vrlo nisku stopu testiranja. HUHIV stoga u potpunosti podržava inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u sklopu koje su nedavno otvoreni Centri u kojima je moguće besplatno i anonimno testiranje na HIV, čime se željelo potaknuti veći odaziv građana te tako spriječiti daljnje nesvjesno širenje infekcije.

HUHIV okuplja šezdesetak članova, HIV pozitivnih osoba, kao i članova obitelji te prijatelja udruge. Svi HIV pozitivni članovi udruge svjesni su vlastite odgovornosti te se u potpunosti pridržavaju liječničkih preporuka vodeći brigu o vlastitom zdravlju, ali i o zdravlju svih osoba s kojima dolaze u kontakt, kaže se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara