Udruga za ravnopravno roditeljstvo: Hrvatska još uvijek bez novog Obiteljskog zakona

Udruga za ravnopravno roditeljstvo: Hrvatska još uvijek bez novog Obiteljskog zakona
Foto: EPA

HRVATSKA udruga za ravnopravno roditeljstvo upozorila je u četvrtak, u povodu Međunarodnog dana obitelji, da Hrvatska još uvijek nema novi Obiteljski zakon i da su nedorečene zakonske odredbe dovele do brojnih zloupotreba djece u doba pandemije koronavirusa.

Dvije i pol godine nakon što je povučen iz javne rasprave, još nije donesen Obiteljski zakon, a zbog zakonskih nedorečenosti zlonamjerni roditelji su u vrijeme pandemije dobili dodatni alat za manipulaciju djecom bez ikakvih sankcija, ističe udruga u priopćenju u povodu Međunarodnog dana obitelji, 15. svibnja.

"Premalo se govori o nezaštićenoj djeci"

Navode da svakodnevno dobivaju pozive za pomoć, uglavnom od očeva koji ne mogu viđati svoju djecu ni na temelju pravomoćne sudske odluke.

"Premalo se govori o djeci koja nezaštićena ostaju iza zatvorenih vrata s jednim roditeljem te im se brani ikakav kontakt s drugim roditeljem i njegovom obitelji", upozorava udruga.

Očekuju donošenje suvremenog zakona, zasnovanog na znanstvenim i stručnim, a ne na svjetonazorskim temeljima, što je najčešći neslužbeni izgovor koji dobivaju od nadležnih tijela u obrazloženju zašto novi zakon nije već donesen.

Obitelj nije pitanje primitivnih patrijarhalnih svjetonazora ni ograničavajućih religijskih svjetonazora, koji svojom nestručnošću proizvode ogromne štete, poručuje udruga.

Traže da novi Obiteljski zakon podrži pravo djece u Hrvatskoj na oba roditelja, kao što su to riješile brojne zemlje EU, te da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koju je i Hrvatska potpisala.

Obiteljski zakon mora biti jasan i razumljiv, mora osigurati svakom djetetu neometan i podjednak pristup roditeljima, bez obzira žive li zajedno, te mora zaštititi djecu od manipulacije i otuđenja, poručuje udruga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara