Udruge radija i televizija traže od HRT-a uplatu duga u Fond za poticanje pluralizma medija

Hrvatska udruga radija i novina i Nacionalna udruga televizija priopćile su večeras da od Hrvatske radiotelevizije traže da na račun proračunskog Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija uplati iznos od oko 25 milijuna kuna, koliko, prema njihovoj procjeni, HRT prema zakonu duguje za razdoblje od osnivanja Fonda u kolovozu 2003. godine do prosinca 2004. godine.

Priopćenje je objavljeno nakon zajedničkog zasjedanja izvenrednih skupština ovih dviju udruga održanog u Novinarskom domu u Zagrebu.

Zakon o HRT-u propisuje obvezu HRT-a da od ukupnih mjesečnih sredstava od pristojbe prikupljene od radijskih i televizijskih pretplatnika tri posto uplati Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, koji je po Zakonu o elektroničkim medijima osnovan u kolovozu 2003. godine, kaže se u priopćenju.

"Neuplaćivanjem sredstava u Fond, HRT onemogućuje njegovo funkcioniranje, odnosno poticanje pluralizma elektroničkih medija, koji djeluju na lokalnoj i regionalnoj razini", ocjenjuju te udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
One od Vijeća za elektroničke medije traže da bez odlaganja raspiše natječaj za sredstva iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, kako bi se natječajni postupak započeo i prije uplate od strane HRT-a.

Također, od Hrvatskog sabora zahtijevaju da od Programskog vijeća zatraži da osigura provedbu Zakona i utvrdi odgovornost za nepoštivanje zakonom utvrđene obveze izdvajanja iznosa od tri posto prikupljene pristojbe u Fond.

Od Ministarstva kulture udruge radija i televizija zahtijevaju da osigura provedbu Zakona o HRT-u, a od Programskog vijeća HRT-a da utvrdi odgovornost za nepoštivanje propisanih obveza.

(Hina) pp/xntod yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara