Udruge za zaštitu žrtava mobbinga zadovoljne: Povijesna presuda hrvatskoga pravosuđa

Udruge za zaštitu žrtava mobbinga zadovoljne: Povijesna presuda hrvatskoga pravosuđa

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

UDRUGA za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga pozdravila je nepravomoćnu presudu u slučaju seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja na radnom mjestu u slučaju dviju radnica tvrtke Interspar Hrvatske u Zadru. "Prva je to povijesna presuda za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje na radnom mjestu, ali ne i za mobbing", stoji u priopćenju Udruge koje potpisuje Jadranka Apostolovska.

Bivši voditelj zadarskoga prodajnog centra Interspara Aleksandar Knežević i domar Šime Strika proglašeni su krivima. Kneževića očekuje šest mjeseci zatvora jer je tri godine verbalno i spolno uznemiravao zaposlenicu Juliju Baljak. Stalno ju je ispitivao kakvo donje rublje nosi, koji broj grudnjaka ima, nudio joj prijevoz do kuće te joj na radnom mjestu govorio: Najradije bih te opalio kad si ljuta.

Strika je dobio četiri mjeseca uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine, i to zbog bludnih radnji nad kolegicom Ankicom Dragaš. On joj je prišao s leđa i uhvatio je za grudi. Obje zaposlenice zadovoljne su presudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željeli bismo javnosti priopćiti da ne postoji `seksualni mobbing` i `radni mobbing`, mobing ima svoju jasnu definiciju: Mobbing je specifični oblik ponašanja koji se događa na radnom mjestu, a kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ponižavanja njezina ugleda, časti, ljudskoga dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Te se aktivnosti odvijaju u pravilnim intervalima kroz duže vrijeme", objašnjava se u priopćenju.

Seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u našem se zakonodavstvu smatra diskriminacijom i jedino ta ponašanja pružaju okvir pravne zaštite od mobbinga, ali ne moraju sugerirati da se radi o psihičkom zlostavljanju, pojašnjavaju iz Udruge.

"U slučaju dviju zaposlenica tvrtke Interspar Hrvatska radi se upravo o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju jer je razvidno da nije bila namjera radnice ukloniti s radnog mjesta budući da su obje nastavile raditi u tom poduzeću i nakon pokretanja kaznenog postupka protiv nadređenih osoba", zaključuju u priopćenju Udruge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara