Ugroženo 18 američkih vojnih baza: "Ovo je prijetnja sigurnosti stotina tisuća Amerikanaca"

Ugroženo 18 američkih vojnih baza: "Ovo je prijetnja sigurnosti stotina tisuća Amerikanaca"

Foto: FAH

PODIZANJE razine mora uzrokovano klimatskim promjenama izlažu golemom riziku američke vojne baze uz istočnu obalu SAD-a i Meksičkog zaljeva, objavili su znanstvenici u srijedu.

Neprofitna udruga Zabrinuti znanstvenici analizirala je kako će se klimatske promjene odraziti na 18 od 120 vojnih baza u SAD-u.

Zbog porasta razine mora u drugoj polovici ovog stoljeća plimne bi poplave mogle svakodnevno pogađati vojna postrojenja, stoji u njihovu izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do 2050., većina će baza biti poplavljena deset puta češće nego danas, a polovica njih će doživljavati svakodnevne plimne poplave, upozoravaju stručnjaci.

Njih četiri, uključujući mornaričku bazu u Key Westu na Floridi i Centar za obuku marinaca u Južnoj Karolini izgubit će u 21. stoljeću od 75 do 95 posto zemljišta.

Pentagon već analizira učinke klimatskih promjena na svoja vojna postrojenja, ali su potrebni dodatni resursi i sustavi nadzora, kaže se u izvješću.

No, senatski odbor je prošlog je mjeseca blokirao financiranje klimatske strategije Pentagona.

"Naši vojni čelnici imaju posebnu odgovornost zaštititi mjesta o kojima ovisi nacionalna sigurnost i egzistencija stotina tisuća Amerikanaca", ističu stručnjaci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara