Uhićen bračni par Pevec: "Završili su gdje im je i mjesto"

Tekst: F.M., J.D., J.C., H.A., P.V., Z.J.
Foto:
Index, Marko Miščević / Cropix

POLICIJSKA uprava bjelovarsko-bilogorska danas je objavila kako je uhitila Zdravka i Višnju Pevec i njihovu računovotkinju Dragicu Barišić zbog sumnje na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i pomaganja u tom kaznenom djelu.

Napustili dom u pratnji policajaca

Uhićenja su provedena u suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom, a  daljnje kriminalističko istraživanje je u tijeku. Barišić je službeno uhićena u 22,30 sati, a Zdravko i Višnja Pevec su nakon višesatne pretrage obiteljske kuće, koja je trajala cijelo poslijepodne, malo prije ponoći u pratnji policajaca napustili svoj dom. Peveci su privedeni na obavijesni razgovor oko 17.30, a uhićeni pola sata iza ponoći.

Više podataka trebalo bi postati poznato tijekom današnjeg poslijepodneva, a policija je dosad objavila da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba, dok se poslovanje grupe Pevec istražuje zbog sumnje na kaznena djela gospodarskog kriminala.

Peveci uhićeni zbog izdavanja mjenica bez pokrića?

Proteklih mjeseci mediji su pisali kako Pevecu prijeti zatvor zbog varanja poslovnih partnera i izdavanja mjenica bez pokrića. Zdravko Pevec je izdao oko 140 milijuna kuna mjenica koje su ostale nenaplaćene te se sumnja kako se radilo o mjenicama bez pokrića, što je kazneno djelo zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom veljače Pevec je bio pozvan na obavijesni razgovor u policiju zbog prijave jedne tvrtke s kojom je poslovao. Navodno ga se sumnjiči da je izdavao mjenice bez pokrića te tako navodno oštetio poslovne partnere. Tvrtka koja ga je prijavila policiji je jedan od bivših dobavljača.

Istražitelje navodno zanimaju i krediti koje su banke izdavale Pevecu, a koji ukupno iznose više od dvije milijarde kuna. Prema neslužbenim informacijama, istražuju se i navodi da su sredstva s računa tvrtke bez valjane osnove prebacivana na privatne račune, i to preko isplate dnevnica. Navodno je upravo zbog toga osim Zdravka i Višnje Pevec privedena još jedna osoba, računovotkinja njihove firme.

Dugovi grupe Pevec u ovom trenutku iznose oko 2,1 milijardu kuna, a tvrtka ukupno vrijedi tek oko 500 milijuna kuna.

Raspad poslovnog imperija

Pevec spada u onu grupu hrvatskih poduzetnika koje je kriza praktički stjerala na prosjački štap. Firma osnovana 1990. godine postupno je rasla i razvijala se sve do 2008. godine, kada je počeo raspad. U tom trenutku Pevec je imao trgovačke centre u gotovo svim većim hrvatskim gradovima, a posjedovao je i hotel u Đurđevcu. U svoju je vilu u Bjelovaru uložio pravo malo bogatstvo.

Poslovni imperij koji je zapošljavao oko 600 radnika u gospodarsku krizu ušao je nespreman, opterećen dugovima prema dobavljačima koje nisu mogli isplatiti. Plaće radnicima najprije su počele kasniti, a zatim su sasvim prestale stizati. Brojni trgovački centri počeli su zatvarati svoja vrata, a krajem 2009. Pevec je dobio i stečajnog upravitelja nakon neuspješnih pokušaja da ga od propasti spase Vladimir Šelebaj Sellier i Josip Baotić.

Raspad firme odrazio se i na privatne živote bračnog para Pevec. Višnja Pevec je tako zbog besparice morala odustati od glazbene karijere koju je neuspješno pokušala započeti prije dvije godine. Tada je s pjesmom "Ti si sve što meni treba" ušla u finale Hrvatskog radijskog festivala, a planirala je snimiti i album, ali mikrofona se ostavila zbog nedostatka financija.

"Završili su gdje im je i mjesto"

Nakon uhićenja supružnika Pevec i njihove knjigovotkinje, mnogi zaposlenici nekadašnjega carstva nisu krili zadovoljstvo ovakvim ishodom događaja. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, bivši zaposlenici splitskoga Peveca ne žale zbog sudbine svojih bivših gazda.

"Nek’ se gazda sada malo zamisli, dok mu Višnja pjeva u četiri zida! Stiglo ih je što su i zaslužili. Ja sa 45 godina starosti i 24 staža ne mogu školovati sina", rekla je Dinara Cikatić, jedna od 80-ak nekadašnjih zaposlenika splitskog Peveca.

"Danas bih se rado našao s njima na kavi, al’ nemam ni za kavu. Drugi centri rade, a Split je "izgorio". Nadam se da to uhićenje nije formalno, tek da se javnost smiri", rekao je Stipe Radić, dok je Edita Z. samo kratko rekla da su Peveci završili "ondje gdje im je i mjesto".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara