Uhićen vođa oporbe u Zimbabveu

MORGAN TSVANGIRAI, vođa oporbe u Zimbabveu i predsjednik stranke Pokret za demokratsku promjenu, i njegovi suradnici, uhićeni su i zadržani u policiji nakon što su pokušali organizirati masovnu molitvu. Policija ih je uhitila tvrdeći da to okupljanje krši zakon koji zabranjuje politička okupljanja.

U Zimbabveu je prošli mjesec donesena odluka o zabrani političkih okupljanja nakon što je na jednom skupu oporbe došlo do nasilja.

Sastanak na kojem je Tsvangirai uhićen, zajedno s 5 visokopozicioniranih dužnosnika svoje stranke, organizirala je grupacija stranaka koje djeluju pod zajedničkim imenom Kampanja za spas Zimbabvea, a htjeli su se pomoliti za bolje dane u vrijeme u kom Zimbabve pod autokratskom vladavinom predsjednika Roberta Mugabea doživljava pravu gospodarsku katastrofu, s trenutnom inflacijom od 1700% (najvećom na svijetu).

Policija je uletjela na okupljanje i napala aktiviste suzavcem i vodenim topovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Pokreta za demokratsku promjenu optužuje vladu da vrši represiju nad političkim protivnicima.

"To nije bio politički skup, i kao takav nije zahtijevao odobrenje policije. Ali, policija je ipak upala na skup i uhitila velik broj vođa civilnih udruga, političara, radnika i studenata", rekao je glasnogovornik za novinare.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara