Uhićena crnogorska novinarka puštena na slobodu

Uhićena crnogorska novinarka puštena na slobodu
Screenshot: YouTube

PODGORIČKI Osnovni sud večeras je ukinuo pritvor Anđeli Đikanović, novinarki i bivšoj glavnoj urednici crnogorskog portala Fos Media, koja je uhićena jer je navodno širila paniku objavom vijesti da će crnogorskoj policiji za pravoslavni Božić pomagati kosovska jedinica za specijalne operacije ROSU.

Izazvala je paniku

Tužiteljstvo je tražilo određivanje pritvora zbog činjenice da je "osumnjičena novinarka i da je kao novinarka očigledno iznošenjem lažnih vijesti na portalu elektronskog Fos Media izazvala paniku među građanima".

Zbog uhićenja novinarke ranije danas reagirale su novinarske udruge u Crnoj Gori i zatražile njezino oslobađanje.

Društvo profesionalnih novinara objavilo je da je o slučaju uhićenja novinarke obavijestilo Europsku komisiju, Vijeće Europe, Reportere bez granica, Europsku federaciju novinara te relevantne novinarske organizacije u svijetu.

"Europska komisija upoznata je i prati slučaj uhićenja novinarke Đikanović", odgovorila je glasnogovornica EK-a Ana Pisonero Hernandez na upit Društva profesionalnih novinara Crne Gore. Iz te novinarske udruge ranije su ocijenili da je u pitanju pokušaj da se kroz slučaj mlade kolegice zastraše svi novinari u Crnoj Gori.

Više ne radi na Fos Mediji

Podsjetimo, Đikanović je uhićena kasno sinoć zbog objavljivanja vijesti da će policiji u osiguranju skupova za pravoslavni Badnjak i Božić pomagati kosovska jedinica za specijalne operacije ROSU.

Crnogorska vlada i policija odmah su demantirale vijest tvrdeći da se radi o "lažnoj informaciji koja ima za cilj uznemiriti javnost i izazvati nerede". 

Srpski mediji munjevitom su brzinom prenijeli informaciju s tendencioznim naslovima poput "Policija Crne Gore otkazuje poslušnost: Specijalci s Kosova upadaju u Crnu Goru na Badnji dan?!"i "Milo zove specijalce s Kosova da ga brane od Srba".

Uprava portala Fos Media ogradila se od pogreške svoje novinarke priopćivši da ona više nije član njihove redakcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara