Aktivisti Građanske akcije zbog ustaških uniformi pred HRT-om zaradili prekršajne prijave

Aktivisti Građanske akcije zbog ustaških uniformi pred HRT-om zaradili prekršajne prijave

Foto: Boris Kovačev/Cropix

AKTIVISTI Građanske akcije danas su pred zgradom HRT-a namjeravali izvesti, kako su sami najavili, umjetnički performans, no tamo ih je čekala policija! Namjera aktivista bila je da odjeveni u ustaške uniforme uruče zahvalnicu TV Kalendaru zbog veličanja ustaškog pokreta.

Aktivisti Građanske akcije u pritvoru su proveli nekoliko sati, nakon čega su pušteni na slobodu. Zbog ustaških uniformi zaradili su prekršajne prijave zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju i narušavanja javnog reda i mira. Građanska akcija na Facebooku je objavila da su njihovi aktivisti pušteni, uz poruku kako nema temelja za daljnji progon.

"Ja, krilnik, Jure Francetić došao sam pred ovu svetu dalekovidnicu iskazati svoje divljenje i posebnu zahvalnost direktoru Hrvatske Radio Televizije - Goranu Radmanu, ali i glavnom uredniku emisije TV Kalendar Vladimiru Brnardiću", stoji u zahvalnici koju su aktivisti željeli uručiti.

Prema neslužbenim informacijama, dva aktivista su privedena zbog narušavanja javnog reda i mira! Nije jasno zašto su privedeni ako su policiji uredno prijavili umjetnički performans. U policiji su nam kazali da trebaju provjeriti informacije.

 

"Policija ponovo hapsi antifašiste koji su ustrajni u borbi protiv fašizacije hrvatskog društva"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Građanske akcije kažu da su za danas u 11 sati Ministarstvu unutarnjih poslova i Vladi Republike Hrvatske prijavili umjetnički performans ispred HRT-a sa željom da ponovo upozore na veličanje fašizma putem javne televizije u TV kalendaru urednika Brnardića.

"Iako je policija znala da se radi o performansu, dočekala su nas tri policijska vozila i marica. Zahtijevali smo da policija uhapsi i urednika TV kalendara Brnardića, ali su oni to rezolutno odbili. Kao što odbijaju hapsiti ustašoide na Thompsonovim koncertima ili nogometnim utakmicama. Policija ponovno hapsi antifašiste koji su ustrajni u borbi protiv fašizacije hrvatskog društva.", pojasnili su iz GA na svojim Facebook stranicama.

"Sramotni prilog o ustaškom koljaču Francetiću"

Podsjetimo, Građanska akcija reagirala je 18. siječnja zbog "sramotnog priloga o ustaškom koljaču Juri Francetiću" koji je emitiran u TV Kalendaru 27. prosinca prošle godine, te je poslala pismo medijima i upravi HRT-a u kojem traže smjenu urednika emisije "TV Kalendar" Vladimira Brnardića.  "TV Kalendar je 27.12.2012. pokušao naučiti gledatelje i našu djecu da Jure Francetić nije bio jedan od ratnih zločinaca. On je - prema Hrvatskoj radioteleviziji bio "legendarni borac" koji je izbio na Drinu, on se borio protiv partizana - onih zlih koljača Hrvata - u Bosni i okolici Sarajeva i u Han-Pijesku", priopćili su iz Građanske akcije.

"Apsurdno da je takav iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača Jure Francetića izašao u 21. stoljeću s javne televizije. Neprihvatljivo je da se - kraj svih narodnih heroja koje je dala Hrvatska - veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod. Hrvatski narod je, ne zaboravimo, dao najviše antifašističkih boraca pod oružjem u Europi. Tim nasljeđem antifašizma trebali bismo se ponositi, to je utkano u naš Ustav i temelj naše državnosti - temelj moderne Hrvatske", poručuje Građanska akcija.

HRT: Svjesni smo problema i radimo na tome

"HRT-u je slučaj poznat otprije. V.d. glavnog urednika HTV-a se njime, kao i samim TV kalendarom, bavi već neko vrijeme. Svjesni smo problema, na njemu se radi, no zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u ovom trenutku ne bismo ulazili u detalje. U ovoj fazi sve dosadašnje procese još uvijek smatramo internima", odgovorili su tada iz HRT-ovog Odjela za odnose s javnošću.

Centar za mirovne studije, GONG i Kuća ljudskih prava osudili uhićenje

Centar za mirovne studije, GONG i Kuća ljudskih prava osudili su uhićenje. Današnje privođenje dvojice aktivista Građanske akcije koji su umjetničkim perfomansom željeli upozoriti na skandalozan način kojim je Hrvatska radiotelevizija prikazala lik i djelo Jure Francetića u nedavnoj emisiji TV Kalendar smatraju neprimjerenim.

"Kao organizacije za ljudska prava i demokratizaciju već se godinama zalažemo da institucije Republike Hrvatske, u skladu s njenim proklamiranim antifašističkim podrijetlom i vrijednostima, sankcioniraju isticanje fašističkih i ustaških obilježja u javnosti. U proteklim smo godinama, nažalost, bili svjedoci uistinu mnogo javnih priredbi i drugih vrsta okupljanja u kojima policija nije reagirala niti na isticanje fašističkih obilježja niti na jasno verbalno veličanje ustaškog režima", ističu.

"Iako ovo nije prvi ovakav slučaj, istinski smo šokirani činjenicom da su policijski službenici odlučili provoditi zakonske zabrane isticanja ustaških simbola upravo na današnjem umjetničkom performansu Građanske akcije kojem je jedini cilj bila kritika veličanja ustaštva na javnoj televiziji. U Hrvatskoj je i danas, nažalost, potrebno da građani konstantno podsjećaju institucije na vrijednosti antifašizma, a to je upravo ono što su aktivisti jutros pred zgradom Hrvatske radiotelevizije i radili. Policijski službenici koji provode zakone na terenu trebali bi biti u stanju vrlo jasno razlikovati veličanje ustaštva kroz njegove simbole od korištenja ustaških i fašističkih simbola kako bi se promicao antifašizam u umjetničkim performansima. Ovakvim se postupcima, dakle, ne štite antifašističke vrednote, a teško se krši sloboda izražavanja aktivista. Stoga se nadamo kako će aktivisti Građanske akcije biti odmah pušteni iz pritvora te da se protiv njih neće pokrenuti prekršajni postupci", završava priopćenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara