Uhićeni splitski kirurg pušten na slobodu

Uhićeni splitski kirurg pušten na slobodu
Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

SPLITSKI kirurg koji je danas uhićen pod sumnjom da je primio mito od tri tisuća eura pušten je na slobodu, objavila je Nova TV. 

>> Kazneno prijavljena i žena koja je kirurgu dala mito

>> Uhićen splitski kirurg, primio je 3000 eura mita za operaciju?

>> Tvrdi da su joj u splitskoj bolnici tražili 3000 eura za operaciju muža. Umro je

Kako su objavili, uhićeni kardiokirurg na ispitivanju je aktivno iznosio obranu, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Prijavljen je zbog kaznenog djela primanja mita.

Prijavljena je i žena koja je jučer u emisiji Provjereno ispričala da je dala 3000 eura mita kardiokirurgu splitskog KBC-a da joj operira muža. Nesretni čovjek na koncu je umro. Žena je tražila novac natrag, a razgovor s kirurgom je snimila. Žena je prijavljena za davanje mita. 

Nakon što je priča objavljena, splitska je policija danas uhitila osumnjičenog kirurga.

Policija potvrdila uhićenje, osumnjičenom liječniku su pretražili i stan

Iz policije su službeno potvrdili da je liječnik kojeg se sumnjiči za primanje mita uhićen. Radi se o 50-godišnjem hrvatskom državljaninu, za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela „Primanje mita“, iz članka 293. st.2. Kaznenog zakona RH. Policija je danas pretražila stan i druge prostore kojima se koristi osumnjičeni kirurg.

U kriminalističkom istraživanju koje je policija dovršila u koordinaciji s USKOK-om utvrdili su sumnju da je 50-godišnjak, kao odgovorna osoba, u dva navrata, 12. i 16. studenoga 2018. godine, od 51-godišnje hrvatske državljanke primio mito u ukupnom iznosu od 3000 eura, nakon čega je zauzvrat obavio radnje koje je ionako morao obaviti, vezane uz liječenje sada pokojnog 49-godišnjaka. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage prostora i stana koji koristi 50-godišnjak.

Protiv 50-godišnjaka je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podneseno posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave, zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 293. st. 2. Kaznenog zakona RH i danas je predan pritvorskom nadzorniku. Protiv 51-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Davanje mita“ iz članka 294.st.2. Kaznenog zakona RH, priopćili su iz splitske policije.

Osumnjičenog liječnika će, prema svemu sudeći, braniti splitski odvjetnik Vinko Ljubičić koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazao kako od službenih tijela očekuje daljnje informacije o ovom slučaju.

Liječnik uhićen nakon ispovijesti žene koja je dala mito da spasi život muža, Kujundžić šalje inspekciju

Liječnik je uhićen nakon što je jučer u emisiji Provjereno objavljena ispovijest Ljubice Adžaip iz Dicma.

Ona je ispričala kako je splitskom kardiokirurgu u ured odnijela ukupno 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga. Ispričala je da je to napravila nakon što joj je u bolnici rečeno da će teško na vrijeme doći na red ako ne plati. Nesretni čovjek je na kraju umro. 

Nakon svega je odlučila, kako je rekla, s javnosti podijeliti svoju priču i upozoriti kako doista funkcioniraju stvari u hrvatskom zdravstvu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je najoštrije osudio slučaj splitskog kardiokirurga koji je primio mito i poručio da u ponedjeljak u KBC Split šalje inspekciju Ministarstva zdravstva koja će istražiti je li bilo i stručnih propusta u najnovijem slučaju korupcije u zdravstvu o kojem su ovih dana izvijestili mediji.

"Upoznat sam s tim slučajem i najstrože ga osuđujem, te sam u tom smislu kontaktirao upravu bolnice u Splitu", rekao je ministar u izjavi novinarima ispred Banskih dvora.

Dodao je da se s tim u vezi danas sastaje stručno povjerenstvo u splitskoj bolnici, te da i DORH vjerojatno radi na tome slučaju.  

"Ja u Split u ponedjeljak šaljem inspekciju Ministarstva, ojačanu neutralnim kardiokirurzima i kardiolozima, kako bi se vidjelo je li bilo i stručnoga propusta. Ako je bilo propusta, za najstrožu je osudu", rekao je ministar.

Žena ispričala kako su je tražili mito za liječnika

Ljubica Adžaip je u jučerašnjoj emisiji Provjereno opisala cijeli slučaj liječnikova primanja mita.

Sve je počelo sredinom listopada, kada je 49-godišnji Ivica Adžaip iz Dicma završio na hitnoj s teškim disanjem. Prevezen je na Odjel kardiologije na splitskim Križinama, gdje mu dijagnosticiraju proširenu aortu i određuju žurnu operaciju, ali na drugom odjelu - na Firulama.

Tada je, tvrdi, obitelji rečeno kako bi ga, da bi bio premješten, prvo trebao posjetiti kardiokirurg s tog odjela. Dodala je i kako kirurg nije dolazio danima pa je upitala sestru za doktora, a odgovor ju je zaprepastio.

"Zaista, ako vam on treba, ako baš on mora odlučivati o ovome, teško ćete doći na red bez ovoga (pokazuje prstima na pare)", tvrdi Ljubica Adžaip koja je dodala i kako je kirurg došao sutradan i rekao njezinom suprugu da je operacija opasna, ali i da bez nje neće dugo živjeti.

Skupila novac od rodbine

Nakon razgovora sa sestrom, a u nadi da će spasiti supruga, supruga preminulog je ispričala i kako je od rodbine posudila novac. Kaže kako ga je potom u društvu rođakinje odnijela kirurgu prije operacije srca, u njegov ured na Odjelu kardiokirurgije na Firulama KBC-a Split.

"Kad nam je svu priču ispričao koliko je to kritično, ja sam izvadila kuvertu iz torbe i stavila pored njega na stol. On je šutio i priču je okrenuo na drugu stranu. Onda je rekao: 'Ja ću ovako, nema problema.' Rekao je da će sniziti tjelesnu temperaturu organizma da bi zaustavio krvotok, zaustavit će mu venu tu u preponama, otvorit će ga, sanirat će to, i to je to", ispričala je u emisiji. 

Nakon što su prošla tri tjedna, a žurna operacija još nije izvedena, Ljubica Adžaip dodaje kako je supruga pronašla u kritičnom stanju, nakon čega je digla uzbunu na Križinama. Dodaje kako je tada prevezen na intenzivnu, nakon čega je stigao i poziv doktora koji je javio da će pacijent biti prebačen na Firule.

Kako je Adžaip ispričala, operaciju je kardiokirurg i dalje odgađao, a ona mu je obećala novu nagradu te je uz prvotnih 1000 eura donijela još 2000 eura.

Liječnika tražile novac natrag

Unatoč svemu, život Ivice Adžaipa nije spašen. Iako je svjesna da je prekršila zakon jer je, kako kaže, liječniku dala mito, Ljubica Adžaip kaže da je to napravila jer je spašavala život.

"Nekoga koga neizmjerno volimo, tko je nama značio život! Pa što biste vi dali za tako nešto? Zar vi to ne biste napravili ako vas se stvarno upozorilo da drugačije nema spasa?"

S rođakinjom je nakon suprugove smrti od liječnika tražila novac natrag, dodaje, rekavši kako joj je potreban za sahranu. Cijeli razgovor s njim je, tvrdi, snimala, a snimke je pustila u Provjerenom koje je emitirano na Novoj TV. 

Ljubica Adžaip i rođakinja ispričale su u emisiji i kako je liječnik pristao vratiti novac i kako je to i napravio. Kažu kako su ga posjetile još jednom, kako bi tražile medicinsku dokumentaciju preminulog, i opet su snimale razgovor u kojem su spomenule novac. 

No kada je liječnika kontaktirala ekipa Provjerenog, o novcu nije htio razgovarati, a ubrzo su ih kontaktirali i njegovi odvjetnici. Iz KBC-a Split su pak poručili kako s ovim slučajem nisu upoznati pa ga ne mogu ni komentirati, objavljeno je u emisiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara