Uhićenjem Gotovine Hrvatskoj otvorena vrata NATO-a

AMERIČKI kongresnik Elton Gallegly ocijenio je u četvrtak kako je uhićenjem haškog optuženika Ante Gotovine otklonjena glavna smetnja u nastojanjima Hrvatske da uđe u NATO te da su time za Hrvatsku otvorena vrata Sjevernoatlanstkog saveza.

"Mislim da je nesporno da se ovim uklanja glavna prepreka koja je u dosadašnjem procesu kod mnogih, već dugo vremena, izazivala zabrinutost. Naravno, neće doći do automatskog učlanjenja, ali je slučaj (Gotovina) u zadnje vrijeme vjerojatno bio glavni kamen spoticanja", rekao je Gallegly za Glas Amerike.

Kongresnik Gallegly, predsjednik Odbora za Europu Vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma Kongresa je nedavno u Zastupničkom domu sponzorirao rezoluciju koja pruža podršku brzom učlanjenju Hrvatske u NATO.

Rezoluciju je jednoglasno podržao Vanjskopolitički odbor Zastupničkog doma, a uskoro bi se trebala naći pred cijelim Domom.

Uhićenje Gotovine na španjolskim Kanarskim otocima potvrdilo je uvjeravanja vlasti u Zagrebu da traženi general nije bio na hrvatskom teritoriju, izjavio je Gallegly, republikanski član Zastupničkog doma iz Kalifornije.

"Mislim da je ovo vrlo dobar dan, jer uklanja sjenu s hrvatske vlade u očima svih onih koji su mislili da hrvatska vlada odugovlači i ne daje sve od sebe kako bi general Gotovina bio izveden pred lice pravde", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uhićenje je potvrdilo da Gotovina nije bio u Hrvatskoj", rekao je Gallegly.

Rice čestita Hrvatskoj na uhićenju

Američka državna tajnica Condoleezza Rice čestitala je Hrvatskoj na uhićenju haškog optuženika Ante Gotovine i rekla da je Hrvatska time ojačala svoju kandidaturu za euroatlantske integracije.

"Čestitamo hrvatskim i španjolskim vlastima na njihovim naporima koji su vodili njegovu uhićenju", rekla je Rice u pripremljenom priopćenju koje je objavio State Department.

Kazala je da je Hrvatska uhićenjem Gotovine poduzela veliki korak naprijed u rješavanju "nepravdi svoje nedavne prošlosti".

"S uspjehom svojih znatnih napora da locira Gotovinu i privede ga pravdi Hrvatska značajno ojačava svoju kandidaturu za konačnu punu euro-atlantsku integraciju", navela je Rice u priopćenju.

Sjedinjene Države pozdravljaju njegovo brzo izručenje Haškom sudu kako bi mu se sudilo za ratne zločine za koje je optužen.

Rice je navela kako uhićenje Gotovine ističe potrebu za potpunim rješavanjem svih preostalih slučajeva ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

"Sjedinjene Države pozivaju vladu Srbije i Crne Gore i vlasti bosanskih Srba da bez odgode ispune svoje međunarodne obveze prema Haškom sudu, posebice uhićenjem i izručenjem Den Haagu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, za koje će vrata Suda ostati uvijek otvorena", rekla je Rice.

Screenshot: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara