UHIP predstavio knjigu "Gojko Šušak 1945.-1998. spomenica..."

UDRUGA za promicanje hrvatskog identiteta i prosperiteta (UHIP) izdala je knjigu "Gojko Šušak 1945.1998. Spomenica uz petu obljetnicu smrti", u kojoj su sažeti pogledi i uspomene Šuškovih prijatelja i suradnika.

To nisu općenita, konačna stajališta, pisana su bez znanstvenih pretenzija i oslobođena dnevnopolitičkih razmirica i sukobljavanja, rekao je na današnjoj konferenciji UHIP-a urednik knjige Ivan Bekavac.

Knjiga je podijeljena na dva dijela, a u njoj su i govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na komemorativnom skupu u povodu Šuškove smrti 6. svibnja 1998., te govor Williama Perryja (bivšeg ministra obrane SAD-a) na sprovodu Gojka Šuška.

Uz ostalo, dr. Tuđman je tada rekao da je "..Šušak bio među prvim, najdosljednijim i najodgovornijim njegovim suradnicima..", i da je "...bez dvoumljenja i suzdržanosti prihvatio program jedinstva i pomirbe podvojenog i rastrojenog hrvatstva..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U govoru na Šuškovu sprovodu William Perry je, parafrazirajući Shakespearea, rekao - kažem danas za jednog velikog Hrvata: otišao je čovjek, takva više nećemo vidjeti!

Bekavac je naveo da su u knjigu uvršteni i tekstovi o uspomenama na Šuška akademika Dubravka Jelčića i Ivana Aralice, dr. Vinka Grubišića, zastupnice u Hrvatskom saboru Zdravke Bušić, Krešimira Ćosića (Šuškov zamjenik) i admirala Davora Domazeta Loše.

U predgovoru Bekavac navodi da Spomenica može biti dobrim uvodom u "miran i sabran razgovor o Gojku Šušku, njegovim prinosima i okolnostima u kojima se ostvarivalo njegovo djelovanje na čelu Ministarstva obrane od 1991. do 1998."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara