"Uhitili Srbina sa slikom četničkog vojvode, a nisu zatvarili fašiste na Thompsonovom koncertu"

"AKO je policija u Gradu Zagrebu lišila slobode građanina Republike Srbije na tom istom Trgu prije nekoliko godina, koji je isticao sliku srpskog fašističkog četničkog vojvode, jednako tako trebala je i treba reagirati istom mjerom na simbole hrvatskog fašizma", stoji u otvorenom pismu načelniku zagrebačke Policijske uprave Marijanu Tomuradu kojeg je odaslao Margelov institut, a vezano uz koncert Marka Perkovića Thompsona na središnjem zagrebačkom trgu.

Ova židovska organizacija čudi se tome kako je policija mogla izvijestiti da je koncert protekao u redu budući su očigledni propusti u radu policije jer je na koncertu viđena ustaška ikonografija. Kako stoji u pismu kojeg potpisuje tajnik Alen Budaj, čuli su se čak i povici mržnje prema srpskoj nacionalnoj manjini, kao i pjevanje ustaških budnica.

Pisali i pravobraniteljici za djecu

"Viđene su i zastave ustaške satelitske tvorevine NDH s početnim bijelim poljem šahovnice, koje su se isticale u publici uz službenu zastavu Republike Hrvatske, države što je utemeljena na antifašizmu nasuprot one ustaške od koje se ograđuje i Ustav Republike Hrvatske", stoji u pismu Tomuradu.

Nakon koncerta Margelov institut obratio se i pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić u kojem su izrazili zabrinutost zbog maloljetnika koji su nosili ustaška znakovlja a koncertu.

"Budući su u medijima osvanule slike djece koja izvikuju parole prožete mržnjom prema srpskoj manjini, pjevaju budnice iz doba kvislinške fašističke tvorevine tzv. NDH, čak i nose obilježja ustaških formacija, ne možemo, a da ne uputimo i Vama kao dječjoj pravobraniteljici svoju zabrinutost oko ove nemile pojave", stoji u pismu Margelovog instituta prema pravobraniteljici za djecu u kojem se dodaje i kako takva vrsta koncerta nije prikladna za djecu jer su iste pjesme jako nacionalno obojane i često puta nose u pozadini poruke nesnošljivosti i netolerancije.

Djecu na puštati na takve koncerte

"Nismo zato da se maloljetnici preko policije lišavaju slobode, ali tražimo od Vas da potaknete neku vrst programa gdje će policija djelovati na taj način da se takva djeca tj. maloljetna lica evidentiraju i da se ta imena uključe uz prisustvo roditelja i socijalnih radnika u program tolerancijskog tečaja, što bi uključivalo da se nauče poštivanju drugih i različitih, da ih se poduči o simbolici nacizma i ustaštva kao hrvatske inačice fašizma i da saznaju što se pod tim simbolima dogodilo u vrijeme ere Holokausta", stoji u otvorenom pismu Margelovog instituta.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara