Uhljeb iz Đakova je "Johnu Smithu" dao 50 tisuća naših eura. I dalje prima plaću

Uhljeb iz Đakova je "Johnu Smithu" dao 50 tisuća naših eura. I dalje prima plaću
Foto: Pixsell/Marko Mrkonjić

SLAVKO Troha, pročelnik za financije Grada Đakova koji je uplatio prevarantu 50 tisuća eura iz džepova poreznih obveznika, još uvijek dolazi na posao u gradsku upravu.

Podsjetimo, Troha je 9. srpnja dobio e-mail poslan s domene koja nije službena domena Grada Đakova, u kojemu je stajalo kako gradonačelnik Marin Mandarić od njega traži da izvrši hitnu uplatu na bankovni račun izvjesnog Johna Smitha. Pročelnik iz nekog razloga nije ni razmislio o neobičnom e-mailu i još neobičnijem zahtjevu, nego je s računa grada Đakova odmah prebacio 50 tisuća eura na račun naveden u e-mailu.

 Naravno, gradonačelnik Đakova nije zatražio da se uplati bilo kakav novac "Johnu Smithu", a e-mail adresa s imenom gradonačelnika Marina Mandarića bila je, naravno, lažna. 

>> Grad Đakovo uplatio prevarantu 50.000 eura

Još uvijek dolazi na posao

Međutim, iako je Troha još prije 2 mjeseca uplatio oko 370 tisuća kuna "Johnu Smithu", on i dalje uredno dolazi na posao. I kako se čini, nastavit će još neko vrijeme.

"Postupak još traje, ostat će na poslu dok god postupak traje", potvrdio je za Index gradonačelnik Mandarić.

Pročelnik za financije Troha nam nije odgovarao na pozive na mobitel. Napokon se javio na službeni telefon Upravnog odjela za financije.

Međutim, nakon što smo se predstavili, poklopio nam je slušalicu.

Zašto je gradonačelnik šutio o skandalu puna dva mjeseca?

Poslali smo upit Gradu Đakovu i upitali ih kakav postupak se vodi protiv Trohe te hoće li biti sankcioniran. Osim toga, zanimalo nas je zbog čega javnost od 9. srpnja nije znala za pročelnikovu uplatu "Johnu Smithu".

"U ovom slučaju poduzeli smo sve zakonom propisane radnje. Stranka smo u postupku i ne mogu dalje ništa komentirati", glasio je lakonski odgovor iz grada Đakova na naša opširna pitanja, pri čemu naročito upada u oči da u gradu šute o činjenici da se sporna uplata dogodila prije dva mjeseca, a javnost je o tome saznala iz - medija.

Ukratko, grad Đakovo je zahvaljujući, u najmanju ruku, nevjerojatnom nemaru uspio baciti 50,000 eura poreznih obveznika, a onda je to sve odlučio zatajiti od javnosti. Zašto? To je i dalje tajna.

Kako se to uspjelo dogoditi?

Gradonačelnik je prepričao kronologiju uplate stotina tisuća kuna prevarantu.

"U Odjel za financije stigla je poruka s upitom možemo li obaviti plaćanje u inozemstvo. Počinitelj prijevare u zabludu je doveo našeg službenika tako što se predstavio u moje ime, napravio lažni e-mail s podacima kao da sam to ja", objašnjava gradonačelnik Marin Mandarić.

Počinitelj mu nije hakirao e-mail, nego adresu s koje je poslao svoj e-mail nazvao gradonačelnikovim imenom.

"Na taj e-mail pročelnik je odgovorio upitom na koji račun, komu i koji iznos, provjerio u banci može li ići uplata, dobio instrukcije za plaćanje i ono je odrađeno", rekao je za Glas Slavonije gradonačelnik Mandarić.

"Bilo mi je malo čudno"

Podsjećajući na proceduru kako se obavljaju plaćanja, Mandarić dodaje kako se taj dan, do tada, on i pročelnik nisu vidjeli ni čuli. Oko 14.30, nastavlja, pročelnik mu na e-mail šalje potvrdu o uplati. Uz pročelnika Trohu, nalog za plaćanje potpisala je još jedna službenica Odjela. 

"Bilo mi je malo čudno. Prvo se činilo da je nama netko nešto platio iz Britanije, no potom vidim da smo mi nekom platili. Nazvao sam ga i pitam što smo mi to platili. Pozvao se na e-mailove koji su stigli s mojim imenom. Shvatili smo da je posrijedi prijevara dovođenjem u zabludu, pozvali smo policiju koja je izuzela e-mailove, dokaze, nazvali banku da se stopira plaćanje, no ono je već prošlo", prepričava kronologiju nesretnog 9. srpnja Mandarić. 

"Radi se provjera IP adrese, tokova novca. Nadamo se da će mu se ući u trag, da se novac vrati", ističe Mandarić.

A što ako ne vrati novac?

"Zakon predviđa i odgovornost za nastalu štetu, no nadamo se da će policija ući u trag novcu i vratiti ga kako se ne bi potezalo pitanje za nadoknadu štete. Jer nama je sada proračun u manjku za taj iznos za koji nemamo planiranu poziciju. Bilo bi najbolje da se taj novac vrati i za Grad i za proračun i za službenike koji su dopustili da budu dovedeni u zabludu", odgovorio je Mandarić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara