Uhljebi prijete štrajkom :) Bi li itko uopće primijetio da ne rade?

Uhljebi prijete štrajkom :) Bi li itko uopće primijetio da ne rade?
Foto: Hina

ČELNICI sindikata javnih službi najavili su na konferenciji za novinare da će, ne započnu li sljedeći tjedan pregovori o osnovici plaća u tim službama, najaviti štrajk. 

Predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić pozvala je vladu da hitno pozove pregovarački odbor na pregovore i pronađe rješenje za popravljanje materijalnog stanja zaposlenih u javnim službama. Podsjetila je kako je vlada prije donošenja smjernica fiskalne politike za narednu godinu trebala započeti pregovore o visini osnovice plaća. Sindikati su na tome inzistirali, no do danas se to nije dogodilo, rekla je.

Neodgovorna politika

Sindikati smatraju da se radi o neodgovornoj vladinoj politici prema zaposlenicima u javnim službama i da su zanemarili činjenicu da su javne službe u izuzetno lošoj situaciji te da je stanje alarmantno. Tome u prilog govore podaci o kroničnom manju liječnika, medicinskih sestara, odgajatelja, nastavnika prirodoslovnih predmeta i znanstvenika, upozorila je.

Vlada takvom sustavnom politikom, rekla je, omalovažava zaposlenike i prevarila je 250.000 zaposlenika u javnim službama. Sindikati smatraju da su takvom nebrigom i građani dovedeni u realnu opasnost da neće moći kvalitetno koristi usluge javnih službi kao javnog servisa građana jer ih neće imati tko liječiti, njegovati i obrazovati njihovu djecu, poručila je Dimić i dodala da se na natječaje za zapošljavanje u javnim službama nitko ne javlja ili se javljaju nedovoljno kvalificirane osobe.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ustvrdio je da je vlada ponovno izigrala zaposlene u javnim službama, jer su pregovori o osnovici plaće trebali započeti još u svibnju.

Spremnost za pritiske

"Predvidjeli smo takav razvoj događaja pa smo održali koordinacije na kojima je izražena visoka spremnost za pritiske i sindikalnu borbu  za povećanje osnovice plaća u javnim službama. Poručujemo vladi da pregovori moraju početi idući tjedan i ako se to ne dogodi sindikati javnih službi spremni su najaviti štrajk. Očekujemo spremnost vlade da riješi taj problem koji nije samo problem javnih službi", poručio je Mihalinec.

Makroekonomist Matice hrvatskih sindikata Matija Kroflin upozorio je kako plaće u javnim službama značajno zaostaju za onima u gospodarstvu te da bi se izjednačile na pretkriznu razinu iz 2008.godine, osnovica plaće u  javnim službama morala porasti za 18,9 posto. To govori o opravdanosti zahtjeva sindikata, tim više s obzirom na povoljnu gospodarsku situaciju, dodao je. 

Glomazni javni sektor jedan od najvećih hrvatskih problema

Upravo je glomazni javni sektor, njegovo financiranje i neprestano bujanje (bez obzira što je broj stanovnika Hrvatske sve manji) jedan od glavnih problema današnje Hrvatske.

Javni sektor je prilično neefikasan i glomazan, ali broj uhljeba iz dana u dan raste. Index je početkom godine pisao o rastu broja zaposlenih u javnom sektoru - u prvih devet mjeseci 2017. zaposleno ih je oko 2600 više, a trend je vidljiv i ranijih godina. Krajem 2015. godine broj zaposlenih u državnim i javnim službama iznosio je 230.072, da bi do kraja sljedeće, 2016. godine, porastao na 231.224 zaposlena. Do polovice 2017. godine, odnosno do kraja lipnja, njihov broj raste na 232.240, da bi do kraja rujna 2017. porastao na 233.886.

Plaće svih tih ljudi osiguravaju se iz privatnog sektora koji je, upravo zbog nedostatka novca koji je svaki mjesec potreban da se namiri politički zaposlene parazite, pritisnut silnim porezima.

No, sindikati nemaju s tim problema, već svako nekoliko mjeseci uredno prijete štrajkom jer žele više i više.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara