UHS: Nepravomoćna presuda Matvejeviću može se propitivati samo na višem sudu

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ustvrdila je danas da se nepravomoćna presuda kojom je pisac i novinar Predrag Matvejević zbog uvrede i klevete osuđen na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, može propitivati i ocjenjivati jedino pred višim sudom.

Pravilnost i zakonitost sudske odluke može se propitivati i ocjenjivati jedino u postupku povodom pravnog lijeka od strane više sudske instance, stoji u priopćenju UHS-a. U sudačkoj udruzi stoga smatraju da je pogrešno jednoj nepravomoćnoj presudi davati značaj kao da je konačna i kao da je ona stav cjelokupnog sudstva prema jednom obliku kriminaliziranog djelovanja.

Iz UHS-a podsjećaju da suci odluke donose na temelju Ustava i zakona koje donosi zakonodavna vlast, uglavnom na prijedlog izvršne vlasti. Također ističu da je u najvećem broju europskih država namjerno klevetanje i vrijeđanje predviđeno kao kazneno djelo za koje može biti izrečena i zatvorska kazna.

U UHS-u upozoravaju i da atmosfera tijekom sudskog postupka ne smije izazvati sumnju u pristranost suda zbog pritiska javnosti da donosi popularne odluke.

"Kreatori javnog mijenja to na žalost često zaboravljaju, kao što zaboravljaju da zaštita i promocija ustavnog položaja sudstva nije samo dužnost sudova, već i drugih segmenata državne vlasti i javnosti uopće", stoji u priopćenju UHS-a.

Nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog suda, kojom je Matvejević osuđen zbog klevete i uvrede pisca Mile Pešorde u članku "Naši talibani", objavljenom u Jutarnjem listu prije četiri godine, ranije su osudili Hrvatsko novinarsko društvo i Reporteri bez granica, a reagirao je i premijer Ivo Sanader. On je priopćio da se kao premijer ne može i ne želi miješati u odluke sudova, ali da mu je kao članu Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra PEN kluba neprihvatljivo da se u današnje vrijeme donosi presuda kakva je izrečena Matvejeviću.

(Hina) pp/xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara