Ujedinjenje talijanskog i slovenskog grada "pada" na telefoniji

SVEČANO najavljivano ponovno "ujedinjenje" talijanske Gorizije i slovenske Nove Gorice moglo bi prerasti u apsurd ako se ostvare prognoze o ukidanju tzv. telefonskog mosta koji je u zadnjih 40 godina omogućavao da se iz jednog grada u drugi telefonira po lokalnoj, a ne međudržavnoj tarifi.

"Ako se to dogodi, plaćat ćemo za razgovore sa susjedima u Goriziji po istoj tarifi kao da zovemo New York", izjavio je za list "Primorski dnevnik" Mirko Brulc, gradonačelnik Nove Gorice, a to je prenio i prefektu talijanske Gorizije Pasqualeu Vergoneu s kojim se sastao kako bi diskturirali o komunalnim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebna telefonska linija između gradova koje je podijelila nekadašnja željezna zavjesa bila je uspostavljena 1964. godine na temelju sporazuma jugoslavenske i talijanske pošte, ali se talijanskoj tvrtki koja s njom upravlja više ne isplati.

Spajanju nove i stare Gorice na predvečerje velikog proširenja Europske unije simbolično je 31 svibnja, uoči velikog proširenja EU-a na 25 članica, prisustvovao i predsjednik Europske komisije Romano Prodi, a Talijani su čin uklanjanja željezne ograde koja je dijelila gradove proglasili padanjem "zadnjeg zida" u nekada ideološko podijeljenoj Europi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara