Ukida se entitetsko glasanje u BiH - je li na pomolu pad Daytona?

Ukida se entitetsko glasanje u BiH - je li na pomolu pad Daytona?

PARLAMENTARNA skupština Vijeća Europe od BiH rezolucijom traži da reformira entitetsko glasanje, jer ono omogućava opstrukciju Parlamenta BiH, a i traži ukidanje diskriminatornih odredbi Ustava o izboru članova Predsjedništva i Doma naroda. Ukoliko do takvih promjena dođe znači da će 13-godišnji Daytonski sporazum doživjeti svoj kraj.

Ista skupština odbacila je amandmane predstavnika Republike Srpske kojima se nastojala uljepšati slika o manjem entitetu u BiH. Predstavnica Milica Marković izrazila je nezadovoljstvo neprihvaćanjem njezinih prijedloga. "Naravno da nisam zadovoljna time što moji amandmani nisu prihvaćeni, a ono što je za mene najspornije je dio rezolucije koji se odnosi na entitetsko glasanje - ja sam amandmanom tražila da se odluka o tome ostavi političarima u BiH", kazala je Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Entitetsko glasanje je mehanizam kojim se opstruira Parlament BiH

S druge strane, Alma Čolo, zastupnica u Parlamentu, drži da entitetsko glasanje onemogućava normalno funkcioniranje tijela čije je članica. "I Venecijanska komisija je u svom izvještaju navela da je entitetsko glasanje mehanizam koji dovodi do opstrukcija u Parlamentu i onemogućava donošenje odluka, jer se pripadnicima RS-a dozvoljava da blokiraju svaku odluku, što u ni jednom europskom predstavničkom tijelu nije moguće", istaknula je Čolo.

S tim se slaže i Safet Halilović, predsjednik Stranke za BiH, koji naglašava da je entitetsko glasanje zastarjeli mehanizam te da je dobro što se traži njegovo ukidanje. "Ovo je jedan korak ka nekoj vrsti usklađivanja s europskim standardima kada je u pitanju političko ustrojstvo BiH koji treba da nađe svoj izraz kako u primjeni tako i u budućem Ustavu BiH", drži Halilović.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara