Ukidanje embarga na oružje: Glavno pitanje summita EU-Kina

SASTANAK na vrhu Europske unije i Kine koji se u srijedu održava u Den Haagu bit će prigoda za obnovu strateškog partnerstva među stranama, a glavna tema bit će mogućnost ukidanja embarga na oružje Kini koji je toj zemlji nametnut 1989. nakon krvavog gušenja studentskih prosvjeda na trgu Tiananmen.

Europsku uniju predstavljat će na sastanku nizozemski premijer Jan Peter Balkenende u ime predsjedavajuće zemlje, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, te povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

S kineske strane na sastanku će sudjelovati premijer Wen Jiabao koji je u ponedjeljak rekao da se Kini posebno ne žuri da kupuje europsko oružje, ali da osjeća embargo kao neku vrstu diskriminacijske mjere.

Danas većina oružja u Kinu dolazi iz Rusije, dok se Sjedinjene Države žestoko protive ukidanju europskog embarga jer smatraju da bi pristup Kine europskim tehnologijama mogao dovesti do destabiliziranja regije. Među europskim zemljama protivnice su i Velika Britanija, Danska, Švedska i Nizozemska, a među zagovornicama su Italija, Njemačka i Francuska.

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi rekao je u ponedjeljak da se Italija zalaže za ukidanje embarga Kini. "Potvrdio sam predsjedniku Hu Jintau da Italija dobronamjerno gleda na ukidanje embarga na oružje i djeluje na tome", rekao je Ciampi nakon razgovora s kineskim predsjednikom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački kancelar Gerhard Schroeder, koji je do srijede u posjetu Kini, zauzima se također za ukidanje embarga Europske unije. On je prije odlaska u Kinu još jednom rekao da se ne slaže s daljnjim održanjem embarga koji po njegovom mišljenju "više nije u skladu s vremenom".

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om, prošli je mjesec kazao kako je 25 zemalja članica spremno Kini poslati "pozitivan signal" u pogledu embarga na oružje, no nije precizirao uvjete koje bi Kina za to trebala ispuniti.

Kako naglašavaju europski izvori, pitanje ukidanja embarga usko je vezano s problemom ljudskih prava u Kini, što će također biti jedna od tema summita, uz borbu protiv ilegalne imigracije, oslobađanje političkih zatvorenika i smrtnu kaznu.

EU i Kina trebale bi potpisati i sporazum o neširenju i kontroli naoružanja, kao i neke gospodarske sporazume.

Kina je u ovom trenutku drugi trgovinski partner Europske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara