Ukidanje "fajrunta" smanjilo kriminal u Britaniji?

BRITANSKO Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo podatke prema kojima je broj kaznenih djela počinjenih za vrijeme božićnih blagdana opao za 11%, a broj teških kaznenih djela čak za 21% u odnosu na 2004. godinu.

Vlada Tonyja Blaira to dovodi u vezu s kontroverznim zakonom na temelju kojeg je u studenom ukinut tradicionalni "fajrunt" u britanskim "pubovima" na temelju kojeg je njihov rad morao biti obustavljen u 23 sata. Nova pravila su dozvolila "pubovima" da rade 24 sata dnevno.

Kritičari "fajrunta" su tvrdili da on za posljedicu ima sklonost posjetitelja "pubova" da naručuju neuobičajeno velike količine alkoholnih pića u kratkom roku kako bi prestigli "fajrunt". Taj se običaj reflektirao na daleko veći broj pijanaca na ulicama britanskih gradova nego što je to slučaj u kontinentalnoj Europi, odnosno daleko veću stopu teških tjelesnih povreda, ubojstava, silovanja i drugih kaznenih djela povezanih uz konzumiranje alkohola.

Konzervativna oporba se, pak, bila žestoko obrušila na novi zakon, tvrdeći kako će on za posljedicu imati upravo nagli porast svih tih kaznenih djela.

David Davis, konzervativni ministar unutarnjih poslova u sjeni, pak, danas tvrdi kako se pad kriminala prije može protumačiti povećanjem broja policajaca na ulicama britanskih gradova u "kriznom" razdoblju.

S druge strane Mark Hastings, glasnogovornik britanskog Udruženja vlasnika pubova i točitelja piva, organizacije koja je podržavala zakon, tvrdi da je novi zakon "pravi korak" u smjeru uvođenja nove kulture konzumiranja alkohola na Britanskom otočju.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara