Ukinut kućni pritvor njemačkoj kapetanici koja je spašavala migrante

Ukinut kućni pritvor njemačkoj kapetanici koja je spašavala migrante
Foto: EPA

TALIJANSKA sutkinja Alessandra Vella danas je presudila da njemačka kapetanica Carola Rackete nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tijekom vikenda rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života.

Rackete, 31-godišnja Njemica, nije poslušala naredbe talijanskih oružanih snaga i ušla je u luku Lampedusa u subotu udarivši u policijski patrolni čamac kada je brodom Sea-Watch na kopno dovezla 41 afričkog ilegalnog migranta koje je pokupila na moru.

Odmah je privedena i stavljena u kućni pritvor, ali zadavši udarac talijanskom protuimigrantskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, sutkinja Vella presudila je da je Rackete provodila svoju dužnost te da nije počinila bilo kakvo nasilje.

Kapetanicu možda optuže za pomaganje migrantima

Rackete je još suočena s mogućom optužnicom za pomaganje ilegalnim migrantima, ali je Vella naredila njezino trenutno puštanje na slobodu.

Salvini je rekao u priopćenju kako se nadao oštrijem odgovoru talijanskog pravosudnog sustava i obećao da će prognati Rackete što je prije moguće.

Racketine aktivnosti izazvale su spor između Italije na jednoj i Njemačke i Francuske na drugoj strani i još jednom upozorile na nemoć Europe da usvoji jedinstvene imigrantske propise. Rackete se jučer pojavila pred sudom u Agrigentu i ispričala se što je udarila u patrolni čamac rekavši kako je to bila nesreća te da je njezina jedina briga dobrobit migranata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara