Ukinuta oslobađajuća presuda bivšim bjelovarskim policajcima optuženima za ubojstvo šestorice ratnih zarobljenika

VRHOVNI sud ukinuo je prvostupanjsku oslobađajuću presudu trojici bivših i jednom aktivnom bjelovarskom policajcu, optuženima za ubojstvo šest ratnih zarobljenika rezervista JNA, 1991. kraj Bjelovara, i odredio ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem bjelovarskog Županijskog suda.

Bivši policajci Luka Markešić, Zdenko Radić i Ivan Orlović, te aktivni policajac Zoran Maras prvostupanjskom su presudom, u prosincu 2001., nakon sedmodnevnog suđenja, oslobođeni optužbe za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilnim stanovništvom, no Vrhovni je sud prihvatio žalbu bjelovarskog Županijskog državnog odvjetništva i presudu ukinuo.

Četvorici optuženika tako će se ponovno suditi za strijeljanje šestorice ratnih zarobljenika, u listopadu 1991., u šumi kraj Bjelovara. Oni su u noći izvedeni iz PU Bjelovar, a strijeljanje je preživio jedino civil Savo Kovač iz Bjelovara koji je bio teško ranjen.

U obrazloženju odluke, koju je Vrhovni sud danas objavio na svojoj web stranici, a jučer uputio bjelovarskom sudu, navodi da se bez ponovnog suđenja i ocjene svih dokaza ne može zaključiti da optuženicima nije dokazana krivnja, kao što je to učinio prvostupanjski sud.

Tužiteljstvo je svoju žalbu temeljilo na svjedočenjima Tihomira Wagnera, bivšeg voditelj Službe operativnog dežurstva PU Bjelovar, koji je prema svom prvom iskazu trojici tadašnjih specijalaca - Radiću, Orloviću i Marasu, na Markešićev zahtjev predao ključeve od prostorije u kojoj su bili zatočeni ratni zarobljenici. Wagner je na sudu promijenio iskaz, tvrdeći da je spornog dana kroz policijsku postaju prošlo puno ljudi, te da nije siguran tko je došao po zarobljenike. Razliku u iskazima obrazložio je navodnim prijetnjama MUP-ovog istražitelja. Tužiteljstvo je tražilo da se na temelju prvog Wagnerovog iskaza presuda poništi.

Vrhovni sud je to i prihvati, ustvrdivši da je za "pravilnu ocjenu odgovornosti optuženika bilo potrebno pažljivije i s više kritičnosti analizirati" Wagnerove iskaze, te da je bjelovarski sud pogriješio kada je njegov iskaz ocijenio neuvjerljivim i nevjerodostojnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrhovni je sud nadalje ustvrdio kako "nema nikakvog opravdanja" za stajalište prvostupanjskog suda da su MUP-ovi istražitelji od Wagner iznudili iskaz kojim je teretio optuženike. Vrhovni sud smatra da iz svjedočenja Josipa Hajdinjaka i Branka Gregurovića proizlazi upravo suprotno, odnosno da se svjedocima prijetilo kako ne bi teretili optuženike.

Hajdinjak je u vrijeme ubojstva rezervista JNA bio načelnik PU Bjelovara, a na sudu je izjavio je istraga o ubojstvu rezervista JNA prepuštena drugoj policijskoj upravi jer su u bjelovarskoj policiji bila moguća razna podmetanja, ali i radi sigurnosti osoba koje će raditi na istrazi. Njemu je, kako je rekao, od strane načelnika PU Koprivničko-križevačke Krešimira Papca skrenuta pozornost da "može dobiti metak u glavi za neke stvari koje zna".

Svjedok Gregurović je bio pomoćnik zapovjednika za poslove kriminalističke policije u PU Koprivničko-križevačkoj koji je, uz još dvojicu kolega, radio na istrazi ubojstva. On je na sudu rekao da ga je nakon izvješća o kriminalističkoj obradi telefonom nazvala nepoznata osoba i zaprijetila mu da "ako želi živjeti zaboravi četnike iz Bjelovara, a neka ne zaboravi suprugu i kćerku".

Vrhovni sud odredio je da se na ponovljenom suđenju moraju saslušati još neki svjedoci. Na prvom suđenju saslušano ih je 27.

U zločinu u šumi "Česma" kod Malog Korenova kraj Bjelovara ubijeni su Radovan Barberić, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Mirko Ostojić, Ivan Hojsak i Boško Radonjić.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara