Ukinuta prva presuda za rasizam: Ne zna se tko je postavio plakat "Srbe na vrbe"?!

Foto: Index

ŽUPANIJSKI sud u Splitu ukinuo je osuđujuću presudu protiv Antonija Vujčića, kojeg je Općinsko državno odvjetništvo optužilo zbog širenja rasizma. Vujčić je jedini procesuiran zbog transparenta "Srbe na vrbe, nikad zaboravit, nikad oprostit", koji je u ljeto 2010. godine dočekao srpsku Davis cup reprezentaciju na ulasku u Split.

Slučajno prolazio pa fotografirao?

Županijski sud u Splitu ne želi da Vujčiću više sudi Dinko Mešin, koji ga je osudio na četiri mjeseca zatvora. Predmet su vratili na suđenje drugom sucu, ne zna se još kojem. Učinili su tako, očito, procijenivši da sudac Mešin neće promijeniti svoju odluku.

Presuda je vraćena na ponovno suđenje jer viši sud smatra da nema dovoljno dokaza da bi Vujčić postavio plakat na nadvožnjak kod Pujanki. Nevjerojatno zvuči da su prihvatili njegovu obranu da je slučajno prolazio kraj garaže u kojoj se plakat izrađivao te da je samo fotografirao, a da sa izradom i postavljanjem nema zapravo nikakve veze. Tim više, jer Vujčić na pitanja suca Mešina uopće nije htio odgovarati.

Ima fotografije, ali je li postavio transparent?

Sucu Mešinu takva se obrana činila smiješnom. Naime, u Vujčićevom mobitelu nađene su fotografije plakata koji se izrađivao u jednom zatvorenom prostoru. Neshvatljivo je da bi netko tko u najstrožoj tajnosti izrađuje takav transparent nekome posve nepoznatom dopustio da napravi fotografije, zaključio je Mešin te Vujčića osudio na četiri mjeseca zatvora. Osam mjeseci je tražilo Općinsko državno odvjetništvo pa su se žalili. Županijski suci njihovu žalbu nisu ni razmatrali jer su već utvrdili da slučaj mora na ponovljeno suđenje. Naložili su novom sucu da ispita osobe koje su izradile plakat. Nije najjasnije kako će to napraviti, jer osoba koje su izradile plakat - nema! Optužen je jedino Vujčić, u postupku nitko drugi ne postoji.

Mladost ne zna da vrbe ne služe za vješanje osoba drugačijih krvnih zrnaca...

Ukidanje osuđujuće presude za "Srbe na vrbe" predstavlja veliku pobjedu branitelja Jadrana Franceschija, koji je napisao posebno inspirativnu žalbu.

Franceschi je upozorio da je ovo prvi slučaj da se na području Splita neko procesuira radi slogana Srbe na vrbe. Prije 15 godina pola Hrvatske bilo je ispisano takvim parolama, a DORH na to nije reagirao. Radi se o istoj državi, istom području, istom sloganu, upozorio je Franceschi te istaknuo kako mladost ne bi bila okružena idejom da je normalno da vrbe služe za vješanje osoba drugačijih krvnih zrnaca, da je država tada reagirala primjereno. S druge strane, mediji i određene političke strukture na javnim mjestima pozivaju narod da nikada ne zaboravi i nikada ne oprosti ono što se događalo prije 15-ak godina i zbog čega terete osobe srpske nacionalnosti...

Tko je zapravo osramotio Split?

Branitelj Franceschi upozorio je na apsurd. U žalbi piše, kako se ime autora krilatice, ustaškog ministra Mile Budaka, i dalje nije uklonilo sa ulica i trgova, čemu se najviše protive u gradovima u kojima čvrsto uporište ima vladajuća stranka (u doba pisanje žalbe, bio je to HDZ, op.a.), a čiji su parlamentarni zastupnici sudjelovali u izradi, izglasavanju zakona temeljem kojeg je njegov branjenik proglašen krivim. Situacija je u najmanju ruku paradoksalna, zaključuje Franceschi, jer se na ovaj način sustav okomio na 23-godišnjeg mladog čovjeka koji je živio u okruženju onih koji nisu procesuirali izljeve rasne mržnje, što više, podržavali su ih i glorificirali. "Mediji su prenijeli kako je sud kazao da je moj branjenik osramotio Split. Je li to baš tako i tko je zapravo osramotio ovaj grad", pita se Franceschi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara