Ukinuta smrtna presuda bivšem pakistanskom predsjedniku

Ukinuta smrtna presuda bivšem pakistanskom predsjedniku
Foto: Epa

PAKISTANSKI sud ukinuo je smrtnu presudu bivšem predsjedniku te zemlje Pervezu Musharrafu zbog neustavnog pravnog postupka.

General Musharraf uspio je osporiti ustavnost posebnog suda koji ga je prošlog prosinca proglasio krivim za izdaju, javlja BBC.

Visoki sud u Lahoreu danas je dao za pravo Pervezu Musharrafu, a jedan od tužitelja komentirao je kako je Musharraf sada "slobodan čovjek".

"Stvaranje suda i izbor tužitelja proglašeni su nezakonitima. I na kraju dana, ukinuta je smrtna presuda", rekao je Ishtiaq A. Khan, vladin tužitelj, i dodao kako više nema optužbi protiv Musharrafa.

Osuđen zbog izdaje

Podsjetimo, Pervez Musharraf osuđen je na smrt u prosincu 2019. Tročlani sud osudio ga je zbog optužbe za izdaju koja je protiv njega podignuta još 2013. godine.

Musharraf je preuzeo vlast tijekom vojnog udara 1999. godine i obnašao dužnost predsjednika zemlje od 2001. do 2008. godine.

Sada živi u egzilu u Dubaiju, a zbacio je tadašnjeg premijera Navaza Šarifa u vojnom udaru 1999. i postao je istaknuta figura na svjetskoj pozornici nakon što se pridružio američkom ratu protiv terorizma u Afganistanu.

Ustav je suspendirao 2007. kako bi 'pročistio' pravosuđe i izbjegao pravno osporavanje njegove vladavine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara