Ukrajina zaplijenila ruski tanker, Rusi prijete

Ukrajina zaplijenila ruski tanker, Rusi prijete
Screenshot: YouTube

UKRAJINA je zaplijenila ruski tanker zbog navodnog sudjelovanja u pomorskom sukobu u blizini spornog Krimskog poluotoka prošle godine, objavila je danas ukrajinska savezna sigurnosna služba. 

Po navodima ukrajinske sigurnosne službe, tim su tankerom blokirana tri ukrajinska broda u Kerčkom tjesnacu koji povezuje Crno more s manjim, Azovskim morem, u incidentu koji se dogodio 25. studenog. 

Tijekom incidenta je ruska obalna straža pucala na ukrajinske brodove i zaplijenila ih zajedno s 24-članom ukrajinskom posadom, koja se i dalje nalazi u pritvoru. 

Posada u pritvoru

Rusija je anektirala Krim prije pet godina kao znak odmazde jer je Ukrajina svrgnula svog proruski orijentiranog predsjednika. 

Tanker se za vrijeme incidenta zvao Neyma, a kasnije mu je naziv promijenjen u Nika Spirit kako bi se "prikrila upletenost u nezakonita djela", navodi se u priopćenju. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Ukrajinu, odmah nakon vijesti o zadržavanju tankera, kako će "uskoro biti posljedica" ako će ijedan član ruske posade tankera biti "uzet za taoca", javila je agencija RIA. 

Ukrajinska sigurnosna služba navela je da je brod identificirala na temelju jedinstvenog broja Međunarodne pomorske organizacije (IMO).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara