Ukrajinci i Židovi u sve češćim svađama

Tekst: F.M.
Foto: holokaustproject.org


RAZMIRICE između židovskih grupa i ukrajinskih vlasti zaredale su se u zadnjih nekoliko dana. Najnoviji problem nastao je oko odluke da se u Kijevu sagradi hotel na mjestu poznatom po mračnoj epizodi iz Ukrajinske prošlosti, poznate kao Babi Yar masakr.

Gradski zastupnici lojalni kijevskom gradonačelniku Leonidu Černovetskom prošli su tjedan odobrili plan gradnje desetaka hotela diljem grada, uključujući i jedan koji bi bio smještan preko puta spomenika u znak sjećanja na zlokobno mjesto ubijanja.

100,000 mrtvih

Blizu 34,000 Židova ubijeno je u roku od 48 sati počevši 29. rujna 1941. na mjestu u Kijevu. U nadolazećim mjesecima, nacisti su iskopali veliku jamu u koju su sve zajedno ubacili oko 100,000 tijela, od kojih su mnogi nisu bili Židovi, nego stanovnici Kijeva i zarobljeni ruski vojnici.

Vijest je naišla na reakciju Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu, iz kojega su poručili kako plan za gradnjom hotela pokazuje nepoštovanje mrtvih i nespremnost ukrajinskih vlasti da se pozabave pitanjem kolaboracije s nacistima u Drugom svjetskom ratu. Pridružili su im se i ukrajinski Židovi.

Daljnji problemi

No, zakonodavci oko gradonačelnika kažu kako gradnja hotela, koji bi se trebao i zvati Babi Yar, nije problematična, jer još nije ni do kraja odlučeno gdje će se hotel graditi.

Židovske organizacije već su izrazile zabrinutost zbog onoga što nazivaju neprestanim primjerima nepoštivanja židovskog naslijeđa Ukrajine, u kojoj je za vrijeme Drugog svjetskog rata poubijano 1,4 od 2,4 milijuna Židova koji su tamo živjeli.

Gradonačelnik grada Uzhgoroda pod istragom je zbog izjave koju je dao o jednom vodećem političaru, a koju su mnogi nazvali antisemitskom. Također je izražena zabrinutost zbog odluke od prije dva dana u gradu Lvivu, u kojemu su pozvali predsjednika Viktora Juščenka da osigura oslobađanje Johna Demjanjuka, 89.godišnjeg Ukrajinca kojeg su njemačke vlasti optužile za ubojstvo 27,900 ljudi u nacističkom koncentracijskom logoru. Demjanjuk od kraja rata živi u SAD-u, a u Lvivu smatraju da je nevin, te da su mu dokaze o sudjelovanju u zločinu podmetnule ruske tajne službe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara