Ukrajinci kažu da su spremni na kompromis za kraj rata s Rusijom

Ukrajinci kažu da su spremni na kompromis za kraj rata s Rusijom
Foto: EPA

UKRAJINA je spremna prihvatiti "razuman kompromis" na sastanku na vrhu o rješenju sukoba na istoku zemlje, tvrdi ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko.

Čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske trebali bi se sastati sljedeći mjesec u takozvanom "normandijskom formatu" i pokušati okončati sukob ukrajinskih vojnika i snaga koje podupiru Rusi u kojemu je u pet godina ubijeno više od 13 tisuća ljudi.

"Idemo na sastanak s otvorenim idejama i umom i spremni smo prihvatiti razuman kompromis", rekao je Pristajko novinarima danas tijekom susreta s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Maas: Njemačka će pomoći naći rješenje sukoba

Maas je rekao da će Njemačka i Francuska učiniti sve kako bi pomogle pronaći trajno rješenje sukoba i dodao da se njima čini da "je vrijeme da Rusija nešto poduzme" i pomogne u okončanju sukoba.

Sastanak na vrhu bit će prvi susret čelnika četiri zemlje u više od tri godine, a pratit će ga niz mjera Kijeva i Moskve, uključujući razmjene zatvorenika i postupna povlačenja vojnika.

Rusija je ukrajinski poluotok Krim anektirala 2014. nakon što je predsjednik kojeg je podupirala Moskva zbačen s vlasti poslije uličnih prosvjeda. Rusiji su ubrzo nametnute međunarodne sankcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara