Ukrajinska regija želi zabraniti pjesme, filmove i knjige na ruskom

Ukrajinska regija želi zabraniti pjesme, filmove i knjige na ruskom
Foto: EPA

REGIJA na zapadu Ukrajine našla se na udaru kritika svojih zapadnih pobornika, nakon što se izjasnila za zabranu kulturnih dobara na ruskom jeziku, ne objasnivši kako to namjerava provesti.

Regionalni parlament Lviva, na ukrajinskom zapadu, izglasao je u utorak moratorij na javnu upotrebu svih kulturnih dobara na ruskom jeziku, sve dok traje ruska okupacija Ukrajine, odnosno Krima i dviju istočnih regija koje su pod kontrolom proruskih separatista.

Regija na granici s Poljskom

Stanovnici regije Lviva, na granici s Poljskom, većinom koriste ukrajinski u svakodnevnom životu, za razliku od drugih regija u kojima je raširen ruski jezik.

Svrha je te odluke, tj. preporuke koja ne navodi vremenik provedbe, "zaštititi ukrajinske informacije od hibridnih utjecaja zemlje agresora te svladavanje posljedica duge lingvističke rusifikacije", prema tekstu objavljenom na stranici lokalne skupštine.

Parlamentom koji je glasao za tu zabranu dominira stranka ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i proeuropska stranka Samopomoć, kao i nacionalistički zastupnici, među kojima je i autor tog teksta.

Moskva je očekivano oštro kritizirala tu mjeru, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je govorila o "protuustavnoj inicijativi" i pozvala je međunarodne organizacije da reagiraju.

Negativno je na Twitteru reagirao i kanadski veleposlanik u Kijevu Roman Waschuk, kao i britanska veleposlanica Judith Gough.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara