Ukrajinski predsjednik "ukrao" zrakoplov premijerki

Ukrajinski predsjednik "ukrao" zrakoplov premijerki

UKRAJINSKA politička kriza, odnos raskol nekadašnje prozapadne "narančaste" koalicije, doveo je do operetnih situacija.

Premijerka Julija Timošenko je tako izjavila da danas nije mogla na vrijeme krenuti u posjet Moskvi jer je predsjednik Viktor Juščenko, njen bivši politički partner, a danas ljuti suparnik, bez njenog znanja uzeo vladin avion za svoj let.

Timošenkova je to priopćila novinarima, koji je prate na putu u Rusiju, gdje s tamošnjim dužnosnicima namjerava razgovarati o cijenama opskrbe plinom za 2009. godinu. Juščenko je njen zrakoplov uzeo bez prethodne najave, a da bi otputovao u zapadnu Ukrajinu, prenose svjetske agencije.

Iz kabineta ukrajinskog predsjednika je stiglo objašnjenje prema kojem se zrakoplov kojim je Juščenko putovao za Lavov "zbog tehničkih problema" morao vratiti u Kijev, te da je državni poglavar Ukrajine ušao u "rezervni" avion. Juščenkov kabinet nije precizirao je li taj "rezervni" zrakoplov prvotno bio namijenjen za put premijera ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Timošenkova, s druge strane, sumnja da je tehnički kvar na predsjednikovom zrakoplovu izmišljen, a kako bi se osujetili njeni razgovori u Moskvi, navodi Itar-Tass.

Vlada je, u međuvremenu, uspjela pronaći čarter zrakoplov tako da je premijerka, iako s malim zakašnjenjem, ipak uspjela otputovati u Moskvu.

Juščenko i Timošenkova, koji su bili najbliži saveznici tijekom znamenite "narančaste revolucije" 2004. godine u Ukrajini, prošle su godine nakon tijesno dobivenih parlamentarnih izbora sklopili prozapadnu koaliciju. Međutim, ona se prošlog mjeseca raspala pri čemu je Juščenko optužio premijerku da se prodala Moskvi.  Ukoliko nova koalicija ne bude bila formirana tijekom ovog mjeseca, bivšoj sovjetskoj republici slijede još jedni parlamentarni izbori.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara