Osuđena Julija Timošenko: Janukovič je Ukrajinu vratio u mračno doba Staljina

Osuđena Julija Timošenko: Janukovič je Ukrajinu vratio u mračno doba Staljina

Foto: AFP

BIVŠU ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko sud je danas proglasio krivom za prekoračenje ovlasti, a za vrijeme čitanja presude stotine njezinih obožavatelja blokirale su glavnu aveniju u Kijevu i marširale prema sudu.

Timošenko je osuđena na sedam godina zatvora. Sud je također naredio da Timošenko plati 189 milijuna dolara, iznos za koji je, prema optužbi oštetila, Naftogaz. Nakon izricanja presude došlo je do sukoba između policije i njenih obožavatelja.

Oko suda se rasporedilo tisuću policajaca, no njenih je štovatelja barem triput više. Zaustavili su promet u glavnoj kijevskoj ulici Kreščatik , a tada je na njih krenula elitna specijalna postrojba Berkut. Stalno pristižu novi specijalci u autobusima.

Borba se seli na Europski sud za ljudska prava


Timošenko je dok je sudac izricao presudu uzviknula da on krši ukrajinsku slobodu. "Presuda me neće zaustaviti i borit ću se protiv nje", rekla je Timošenko i dodala da će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava od kojega će tražiti da obrani njezinu čast te da odluči je li njena osuda osobna osveta predsjednika Janukoviča, kao što ona tvrdi.

U prilog tome izjavila je kako se Ukrajina pod vodstvom Janukoviča vratila u mračnu 1937. godinu, kada je istu represiju provodio Staljin na čelu Sovjetskog saveza. "Moramo ostati snažni i boriti se protiv autoritarnosti", poručila je svojim pristašama  Timošenko.

Janukovičev nacionalizam mogao bi ugroziti "europsku" budućnost Ukrajine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od samog uhićenja Julije Timošenko, EU se jasno svrstala na njenu stranu i stavljala pritisak na ukrajinske vlasti da prekinu s kaznenim progonom. Od Janukoviča su zahtijevali da iskoristi svoje moći kako bi sklapanje štetnog ugovora okarakterizirali kao administrativnu pogrešku, koja ne predviđa zatvor, a ne kazneno djelo. Ovaj se, naravno, na to oglušio, jer ne želi propustiti zadati konačan udarac vječitoj rivalki.

Presudu su europski diplomati dočekali s očekivanim negodovanjem. Šefica europske diplomacije poručila je kako je prikazana arbitrarna primjena pravde, te da je presuda isključivo politički motivirana. Na tragu prethodnih izjava koje su stizale iz EU, dodala je kako će postupci službenog Kijeva u ovom slučaju imati duboke implikacije na ukrajinske težnje o europskoj integraciji.

U skoroj bi budućnosti to konkretno moglo značiti odgađanje, ako ne i odustajanje, od potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine.

Dodatno zahlađenje u odnosima s Rusijom

Stroga presuda na nož je dočekana i u Rusiji. Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako presuda "ima jasan antiruski karakter".  A upravo je na tome Janukovič i izgradio ovaj slučaj, tvrdeći kako je Moskva za potpisivanje ovog plinskog ugovora trebala podobnu i poslušnu osobu na čelu države, koju je našla u Juliji Timošenko.

Odnosi ovih dviju država već su neko vrijeme u silaznoj putanji, a ova presuda zasigurno neće pomoći njihovom poboljšanju. Rusi su pokazali dobru volju da pregovaraju o promjeni spornog štetnog ugovora, ali zasigurno ne u mjeri u kojoj bi Janukovič to želio. Ali to Janukoviča neće spriječiti da zajaši val novog nacionalizma i antiruskih osjećaja kako bi osigurao pobjedu i na predstojećim izborima.

Zanimljivu ulogu odigrao je i nekadašnji partner Julije Timošenko, Viktor Juščenko, koji joj je na suđenju okrenuo leđa i svjedočio protiv nje, iako njegovi motivi za to nisu u potpunosti poznati. Najlogičnije zvuči teza da je i on Timošenko želio izgurati iz igre i preuzeti kormilo opozicije. Suđenje Juliji Timošenko definitivno je podijelilo Ukrajinu, a implikacije tog svrstavanja još dugo će dominirati političkom agendom u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara