Ukrajinsko pravosuđe odbacilo optužbe protiv Julije Timošenko

Ukrajinsko pravosuđe odbacilo optužbe protiv Julije Timošenko

UKRAJINSKO pravosuđe prekinulo je sve kaznene postupke protiv buduće premijerke Julije Timošenko jer ona nije počinila nikakvo kazneno djelo, rekao je u petak ukrajinski državni tužitelj.

Postupci protiv Timošenko, velike savezice novog ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka i jedne od čelnica "narančaste revolucije", pokrenuti su u Ukrajini i Rusiji. Optužbe u Rusiji još nisu odbačene.

Timošenko je sve optužbe opovrgnula ocjenjujući ih političkim lovom na vještice bivših vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaključili smo njezin slučaj. Nije bilo ničeg kažnjivog u njezinim postupcima. To je dovoljno. Gotovo je", rekao je novinarima tužitelj Svjatoslav Piskun.

Postupak protiv Timošenko, kazao je, zaključen je prije pet do šest dana, prije nego ju je predsjednik Juščenko predložio za mandatara nove vlade.

Još se ne zna kada će parlament glasovati o njezinoj potvrdi. Timošenko (44) je bila optužena za gospodarski kriminal i krivotvorenje dokumenta kada je sredinom 90-ih bila na čelu privatne kompanije za trgovinu plinom.

Kazneni progon i dalje joj prijeti u Rusiji. Ruski sud donijet će odluku o tome treba li provesti uhidbeni nalog izdan za njom prošle godine. Dužnosnici koje je navodno podmitila, prema prvim optužbama iz 2001., oslobođeni su optužbi 2003. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara