Ukrajinskom predsjedniku je dosta priča o skandalu s Trumpom

Ukrajinskom predsjedniku je dosta priča o skandalu s Trumpom
Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da je "umoran" od skandala o pritiscima koje je na njega navodno izvršila administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, protiv kojeg se trenutačno vodi istraga o opozivu i ta afera kvari američko-ukrajinske odnose.

Na pitanje je li spreman na Trumpovo traženje pokrenuti istragu protiv ukrajinske tvrtke Burisma, povezane s njegovim demokratskim političkim protivnikom Joeom Bidenom, Zelenskij je rekao da su "svi u Ukrajini jako umorni od Burisme".

"Imamo svoju zemlju, svoju neovisnost i vlastite probleme", rekao je nakon današnje konferencije za novinare u Kijevu s češkim premijerom Andrejem Babišem.

Trumpa optužuju da je dao 400 milijuna dolara ukrajinskoj vojsci

Odnosi Zelenskog i Bijele kuće su u središtu političke oluje koja potresa SAD i uzrokovali su istragu o Trumpovom opozivu.

Demokrati sumnjiče Trumpa da je zlorabio ovlasti radi osobnih političkih ciljeva, uvjetovanjem vojne pomoći od 400 milijuna dolara Ukrajini otvaranjem istrage protiv Huntera Bidena, sina Joea Bidena, izglednog Trumpovog protukandidata za predsjedničke izbore 2020.

Istrage su bile usmjerene na aktivnosti Huntera Bidena u razdoblju od 2014. do 2019., kada je bio u nadzornom odboru Burisme.

Ukrajina se zbog te afere našla u neugodnoj situaciji, zabrinuta s jedne strane za odnose s Trumpom, a s druge i s njegovim protivnicima, jer je Kijevu SAD ključni saveznik u sukobu s Moskvom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara