Ulagači na azijskim burzama oprezni

Ulagači na azijskim burzama oprezni
Ilustracija: 123rf

NA AZIJSKIM se burzama u četvrtak trguje oprezno, pri čemu podršku tržištima pruža smanjenje trgovinskih napetosti između SAD-a i Europske unije, no ulagači su suzdržani zbog neizvjesnih izgleda u vezi s rastom globalnog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 0,6 posto. No u Singapuru i Južnoj Koreji porasle su između 0,4 i 0,7 posto.

Rast zbog sastanka Trumpa i Junckera

Podršku azijskim burzama pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu nakon vijesti da su se predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na sastanku u Washingtonu dogovorili da će krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

Trump je na konferenciji za medije kazao da je postignut dogovor da će se raditi u smjeru uklanjanja carina na industrijske proizvode, ali i povećanju američkog izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) i soje u Europu.

Trump je rekao da će se u pregovorima riješiti i pitanja visokih carina koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a, kao i carina na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa.

Što se tiče mogućnosti uvođenja carina SAD-a na uvoz automobila iz Europe, Juncker je kazao da su se dogovorili da neće uvoditi nove carine za vrijeme razgovora.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks dosegnuo je jučer najvišu razinu od kraja siječnja.

No ulagači su oprezni jer bi dogovor između SAD-a i EU-a mogao značiti da će ojačati pritisak Washingtona na Peking.

"Dogovor između SAD-a i EU-a potaknuo je bojazni ulagača da će se rizik od trgovinskog rata još više okrenuti prema Kini", navode analitičari Cityja u bilješci klijentima.

A Peking zbog mogućnosti usporavanja rasta gospodarstva najavljuje poticajniju fiskalnu politiku, uključujući smanjenje poreza kompanijama, kako bi amortizirao utjecaj inozemnih nesigurnosti.

Ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta u regiji

Kineska središnja banka poslala je, pak, poruku nekim bankama da će olabaviti kapitalne zahtjeve kako bi se potaknulo kreditiranje i tako ubrzao rast gospodarstva.

Ipak, ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta u regiji. Prema jutros objavljenim podacima, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Južne Koreje usporio je u drugom tromjesečju, pri čemu je oslabio rast izvoza.

Uz to, prema anketi Reutersa, gotovo tri četvrtine anketiranih ekonomista smatra da će trgovinski protekcionizam imati značajan negativni utjecaj na rast globalnog gospodarstva iduće godine.

A cijene nafte posljednjih dana blago rastu jer se ulagači, među ostalim, nadaju jačanju potražnje iz Kine zbog poticajnih gospodarskih mjera tamošnjih vlasti.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela ojačala daljnjih 0,6 posto, na 74,40 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,14 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,57 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj pala s jučerašnjih 111,25 na 110,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku pa je tečaj eura dosegnuo 1,1735 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1690 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara