Ulazak u Europsku uniju podupire 56 posto građana

Foto: AFP / Ilustracija

ZAVRŠETAK pristupnih pregovora te utvrđivanje datuma ulaska u EU osnažili su potporu hrvatskih građana članstvu u Europskoj uniji. Pokazalo je to ovomjesečno istraživanje javnog mijenja CRO Demoskop Promocije Plus provedeno 1. i 2. rujna, prema kojem 56,1 posto građana podupire ulazak u Uniju, u odnosu na na 55,6 posto ispitanika iz prošlomjesečnog istraživanja.

CRO Demoskop analizira da je potpora nešto slabija nego što su neki očekivali, moguće zbog duljine pregovora i okolnosti završetka pregovora.

Tako je nakon presude hrvatskim generalima, koja je utjecala na najnižu potporu članstvu u EU od početka mjerenja (44,6 posto), posljednjih četiri mjeseca povećan broj pristaša hrvatskog članstva za 11,5 postotnih poena. Usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za 5,6 posto (s lanjskih 50,5 posto na sadašnjih 56,1 posto).

Protiv hrvatskog članstva u EU početkom rujna izjasnilo se 33,8 posto hrvatskih građana, u odnosu na prošlomjesečnih 33,6 posto. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 10,1 posto neodlučnih.

Kad bi se u ovom trenutku organizirao referendum o hrvatskom pristupanju EU, 63,4 posto ispitanika sigurno bi izašao, 15,1 posto njih bi vjerojatno izašlo na referendum, a dok njih 7,8 posto vjerojatno, a 9,3 posto sigurno ne bi izašlo na neposredno izjašnjavanje o pristupanju, pokazalo je istraživanje.

Među građanima koji bi izašli na referendum, za ulazak u EU bi se izjasnilo 60,1 posto ispitanika (sigurno ZA 46,2 posto, a vjerojatno ZA 13,8 posto), dok je njih 31,1 posto protiv (12,1 posto sigurno i 19 posto vjerojatno protiv).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara