Ultimatum SAD-a Rusiji: Imate 60 dana da počnete poštovati nuklearni sporazum

Ultimatum SAD-a Rusiji: Imate 60 dana da počnete poštovati nuklearni sporazum
Foto: Hina/EPA

SJEDINJENE Države dale su danas Rusiji rok od 60 dana da se uskladi sa sporazumom iz 1987. o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF), zaprijetivši da će Washington suspendirati svoje obveze iz tog dokumenta ako Rusija to ne učini.

"Sjedinjene Države danas izjavljuju da je Rusija kršila sporazum i suspendirat ćemo naše obveze za 60 dana ako Rusija ne bude poštovala svoje obveze na način koji se može provjeriti", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo nakon sastanka šefova diplomacija NATO-a u Bruxellesu.

Rusija negira da vrši "bitne povrede" INF-a

NATO je podupro izjavu Washingtona, kazavši da Rusija čini "bitne povrede" INF-a, što Rusija niječe. Savez je priopćio da je sada na Rusiji odgovornost da sačuva sporazum. "Sada je na Rusiji da očuva INF", rekao je NATO u izjavi.

Savez je pozvao Rusiju da bez odgode pristupi "potpunom i provjerljivom" poštivanju INF-a.

Trump je u listopadu rekao da se SAD kani povući iz sporazuma INF-a, uz tvrdnju da se Rusija ne drži tog dokumenta, Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) iz 1987.

Rusija je odmah zaprijetila protumjerama. Ako SAD razvija nuklearno oružje srednjeg dometa, tada će Rusija morati "obnoviti ravnotežu", kazao je glasnogovornik Kremlj Dimitrij Peskov.

On je nazvao Trumpov plan o povlačenju iz sporazuma INF duboko zabrinjavajućim i naglasio da "takve mjere mogu svijet učiniti opasnijim".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara