Umag: Ribari zahtijevaju proglašenje gospodarskog pojasa

HRVATSKI ribari danas su s osmog susreta Hrvatske obrtničke komore u Umagu uputili zahtjev Hrvatskom saboru da bez odlaganja donese odluku o proglašenju gospodarskog pojasa.

U zaključcima, usvojenim na kraju sastanka, ribari ujedno od hrvatske Vlade traže da dopuni Nacionalni program proizvodnje i plave ribe tako da sukladno modelu financiranja izgradnje plovila za izlov male plave ribe omogući isti način financiranja kapitalnih ulaganja za sve komponente ribolova i marikulture.

Predsjednik Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore Tonči Božanić ujedno je naglasio zaključak kojim, temeljem navedenog Programa, ribari traže da se prioritetno pristupi izgradnji ribarskih luka koje bi osim sigurnog privezišta osigurale potpunu logističku potporu hrvatskim ribarima.

Naime, kako se danas čulo, s obzirom na sadašnje stanje, hrvatski ribari mole Vladu da obveže lučke uprave da osiguraju dovoljan broj lokacija i priveznih mjesta za ribarska plovila na području svih obalnih županija prema popisu koji će biti dostavljen od strane Ceha za ribarstvo Hrvatske obrtničke komore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnim zaključkom s ovih susreta ribara zadužuju se cehovi priobalnih županija da do 1. prosinca ove godine s predstavnicima Uprave ribarstva i znanstvenih institucija izrade prijedlog izmjena i dopuna pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru, uvažavajući lokalne specifičnosti u ribolovu.

Ribari su nadalje zatražili određene izmjene Zakona o morskom ribarstvu te su istaknuli kako je potrebno po županijama definirati prostore za razvoj marikulture na moru i na kopnu i način upravljanja njima.

Oni traže da se utvrde i jedinstvene cijene koncesije za uzgoj školjaka i ribe za cjelokupno uzgojno područje Jadrana, i to za uzgoj ribe 0,50 kuna po metru kvadratnom, a za uzgoj školjaka 0,20 kuna po metru kvadratnom.

Slijedeći susret ribara Hrvatske održat će se slijedeće godine na području Primorsko-goranskoj županije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara