Umirući ledenjaci na Arktiku otkrili predjele skrivene 40.000 godina

Umirući ledenjaci na Arktiku otkrili predjele skrivene 40.000 godina
Baffinov otok Foto: 123rf

LEDENJACI na kanadskom Arktiku otopili su se u toj mjeri da su otkrili predjele koji su bili skriveni posljednjih 40.000 godina, piše CNN.

Arktik naime doživljava svoje najtoplije stoljeće u zadnjih 115.000 godina, prema istraživanju objavljenom u siječnju ove godine u časopisu Nature Communications.

"To nije slučajno", rekao je geolog Simon Pendleton sa Sveučilišta Colorado Boulder i voditelj spomenutog istraživanja. "Mnoštvo drevnih krajolika razotkriva se na širokom zemljopisnom području Baffinovog otoka“.

40.000 godina stara mahovina

Tijekom istraživanja, znanstvenici su pronašli 48 primjeraka mahovine i lišaja, još uvijek ukorijenjenih na mjestima gdje su uginuli zbog širenja ledene kape prije mnogo tisuća godina. Primjerke su sakupljali tijekom ljetnih razdoblja od 2010. do 2015. godine na 30 područja Baffinovog otoka na kojima se povlači led.

Koristeći se tehnologijom datiranja ugljikom C14, istraživači su otkrili da se većina nađenih biljaka nalazi pod ledom najmanje 40.000 godina.

Najtoplije stoljeće

Iako se radi o uistinu drevnim biljkama, sakupljene mahovine i lišajevi iste su vrste kao i one koje danas rastu na otoku. Pendleton smatra kako to nije neobično s obzirom na to da se ipak radi o rasponu od nekoliko desetaka tisuća, a ne o milijunima godina.

Podaci koji govore o starosti nađenih biljaka zajedno s podacima o temperaturama iz tog razdoblja koje su znanstvenici rekonstruirali iz uzoraka ledenih jezgri, tj. iz cilindričnih uzoraka leda izvučenih iz ledenih ploča ili ledenjaka s Grenlanda, ukazuju na to da se radi o najtoplijem stoljeću na Arktiku u otprilike zadnjih 115.000 godina.

"Izgleda da će se ovaj trend nastaviti i da će unutar sljedećih par stoljeća nestati sav ledeni pokrov s Baffinovog otoka“, piše u istraživanju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara