Tako se voli Hrvatska: Nenad Bakić školama donirao 400 robota i pokrenuo robotičku ligu

Tako se voli Hrvatska: Nenad Bakić školama donirao 400 robota i pokrenuo robotičku ligu

Foto: Croatian Makers / Index

NENAD BAKIĆ, poznati investitor i poduzetnik svoj višak vremena i novca, umjesto u automobile i jahte, ulaže u popravljanje svijeta oko sebe.

Bakić je osnovao Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, koji je privatno financirana udruga, a svoj doprinos vide u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost. Kroz svoj novi projekt osnovnoškolcima je donirao čak 400 robota!

Danas je predstavljen njihov projekt "Croatian Makers liga" koji je dio projekta Croatian Makers kojeg je IRIM pokrenuo 2014. godine.

U projekt su kao partneri uključeni uspješna hrvatska softverska kompanija Pet Minuta, agencija Bruketa & Žinić, agencija za ljudske resurse Selectio i internetski servis za zapošljavanje MojPosao.

Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu.

Nenad Bakić: Fokus treba prebaciti na budućnost. Umjesto "Gdje si bio 1991.?" u "Gdje će moje dijete biti 2031.?"

Nenad Bakić, osnivač IRIM-a kaže da su robotika i automatika glavne platforme za razvoj mladih i hvatanje koraka sa suvremenošću.

"Kao glavnu platformu za razvoj mladih i hvatanja koraka sa suvremenošću IRIM vidi robotiku i automatiku, koji su postali vrlo dostupni – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnim didaktičkim alatom.
Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja ('coding') i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Međutim, glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost. Umjesto "Gdje si bio 1991.?" u "Gdje će moje dijete biti 2031.?"

Najmlađi imaju ogroman potencijal u područjima robotike i automatike i želimo ih kroz ovaj program potaknuti da taj potencijal razvijaju od malih nogu. Pozivamo učitelje i voditelje centara pozivamo da ih prijave i omoguće im ovo izvrsno iskustvo.

Planiramo u prvoj sezoni 2016. uključiti 60-ak škola i centara za rad s mladima. Za svrhu lige nabavljeno je za sada 400 mBot edukacijskih robota, 6 po timu. U idućim sezonama planiramo uključiti veći broj škola i centara uz korištenje i drugih platformi", kaže Bakić.

Prijave traju do 29.02., a natjecanja će se odvijati mjesečno

U toku su prijave za natjecanje, a najuspješniji u Croatian Makers robotičkoj ligi za nagradu će dobiti još naprednije robote.

Također, iz IRIM-a napominju da će svi sudionici dobit potrebne robote na posudbu i kasnije u trajno vlasništvo.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1.-5. i 6.- 8. razred osnovne škole. Natjecanja će se odvijati mjesečno, a prve discipline biti će: praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka.

"Škole i centre mogu prijaviti punoljetne osobe uključene u institucionalnu edukaciju mladih. Prijave se mogu napraviti isključivo kroz web stranicu Lige na adresi CroatianMakers.hr. Prijaviti se mogu i ustanove bez znanja o robotici jer odabrana platforma omogućava vrlo jednostavan ulazak u to područje, a na CroatianMakers.hr bit će dostupni i inicijalni edukacijski sadržaji", pojašnjava Bakić.

Potencijalni sudionici mogu se prijaviti do 29.2.2016., a odbor u sastavu Nenad Bakić, Rujana Bakić, Igor Žonja, Vlado Lendvaj i Paolo Zenzerović odabrat će sudionike.

Svi koji sudjeluju u pet kola, robote dobivaju u trajno vlasništvo

"Sudjelovanjem u ligi svaka ustanova zadužuje svoje mBotove s kojim se druži kroz cijelu natjecateljsku sezonu koja traje do kraja 2016. Planirano je održavanje 6 kola, počevši od 15.4., a sudjelovanje je obavezno na barem 5 kola za sve prijavljene. Svi sudionici koji sudjeluju u barem 5 kola, na kraju natjecanja dobivaju mBotove u trajno vlasništvo! Podjela robota bit će sredinom ožujka 2016., preuzimanjem u jednom od regionalnih centara Lige, pri čemu će se organizirati i inicijalne radionice za nastavnike i voditelje", navode iz IRIM-a.

Svi sudionici će biti podijeljeni u šest regionalnih grupa i natjecanja će biti organizirana u šest regionalnih centara: Gradu Zagrebu, Velikoj Gorici, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu. To je zato kako bi sudionici iz cijele Hrvatske mogli u jednom poslijepodnevu u toku radnog tjedna odraditi sudjelovanje. Pri tome će se dva ili tri kola održati fizičkim dolaskom u centar, a ostatak kola video linkom ili video dokumentacijom- sudionici sudjelovanje mogu obaviti iz svojih škola ili centara.

Najuspješniji sudionici iz regija dobit će prikladne robotičke nagrade – još naprednije robote, kako bi stečena znanja mogli dići na višu razinu.

Na slici: Nenad Bakić, Vlado Lendvaj i Paolo Zenzerović

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara