Umjesto na Skupštini predstavnici HFP-a završili u konobi?

Umjesto na Skupštini predstavnici HFP-a završili u konobi?

DANAŠNJA redovna Skupštini Hotela Koločep, koja je prema najavama trebala dati odgovor na mnoga pitanja vezane uz aferu "Otoka znanja", otkazana je jer nije bilo kvoruma. Naime, jedini se od dioničara na otoku pojavio smijenjeni Željiko Markota, koji je u veljači otkrio aferu koja i dalje trese Hrvatski fond za privatizaciju, te mladu zvijezdu HDZ-a Sinišu Grgića.

"Najmanje što mogu reći ovom prigodom je kako sam iznenađen. Nitko se nije pojavio na Skupštini osim mene. Jednostavno nemam komentara", kazao je Markota dodajući kako su i predstavnici HFP-a najavili svoj dolazak no nisu se pojavili na Skupštini.

Dogovor u konobi

"Vjerujem kako su svi glavni akteri danas bili na otoku Koločep, no umjesto da budu u dvorani gdje se održavala Skupština, mislim da su dogovarali strategiju za sutra u nekoj od obližnjih konoba", zaključuje Markota. Naime, prema pozivu objavljenim u Narodnim novinama, ukoliko na Skupštini društva ne bude kvoruma tada se ona odgađa za 24 sata. Stoga ostaje za vidjeti hoće li se glavni akteri pojaviti sutra. 

Svakako treba spomenuti kako Skupštinu društva prati niz pravnih zavrzlama. Naime, zakazana je Redovna Skupština društva, iako se još uvijek nije slegla pravna prašina vezana za Izvanrednu skupštinu ove hotelske kuće koja je održana prije četiri mjeseca.

U tijeku je tako sudska procedura za poništenje odluka koje su donesene na toj Skupštini, a između ostalog tu je i izbor ravnateljice Ustanove Mare Musladin koja ne bi trebala imati mandat za sudjelovanje na Skupštini za 12 dana. Zanimljivo je spomenuti kako je Markota već upozorio kako Hoteli Koločep neće imati kvoruma, a njegova se tvrdnja danas pokazala točnom.

"Ustanova Otok znanja nema valjanog predstavnika niti odgovarajuću odluku o načinu sudjelovanja na Glavnoj skupštini, HFP će formalno predstavljati najvećeg dioničara na Glavnoj Skupštini", rekao je Markota "proročanski" prije sedam dana pozvavši ministra Polančeca da riješi gordijski čvor i vrati Koločep državi.

Početak: Krenuli u petoj brzini pa stali

Podsjetimo, afera oko Otoka znanja, počela je kada je u veljači ove godine, Markota jedan od trojice vlasnika Otoka znanja d.o.o. otkrio javnosti kako se sprema prodaja dijela nekretnina, prije dvije i pol godine kupljenih hotela od strane HFP-a, koje su trebala završiti kao vlasništvo tvrtke Chadelus d.o.o. iz Splita, i to bez pristanka Fonda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond je odmah reagirao te je zatražio od Trgovačkog suda u Dubrovniku privremenu mjeru zabrane raspolaganjem nekretninama Hotelima Koločep, a kada je cjelokupni prljavi veš privatizacije na krajnjem jugu Hrvatske izašao u javnost, potpredsjednik Vlade Damir Polančec obećao je da je, ukoliko "Otok Znanja" ne preda jasne dokaze Fondu o ulaganju 201 milijuna kuna što proizlazi iz kupoprodajnog ugovora, Vlada spremna nakon tri godine hotele vratiti državi i ponovno raspisati natječaj.

No, umjesto svega najavljenog nije napravljeno ništa. Polančec se povukao, a Uprava HFP-a kada smo im poslali upit o Otoku znanja se više ne može sjetiti kako su svojedobno tražili garancije od Otoka znanja može li ispuniti ono što je potpisano u kupoprodajnom ugovoru.

Obećanja bez radovanja

"Na osnovu dvogodišnjeg poslovanja i odluka koje se u zadnje vrijeme donose u društvu Hoteli Koločep d.d., a osobito na osnovu onih koje se pripremaju, mogu javno ustvrditi kako do realizacije programa sasvim izvjesno ne može doći. Dapače, indicije upućuju na sasvim drugačiji razvoj, unatoč mom protivljenju", rekao je svojedobno  zamjenik predsjednika NO Hotela Koločep i zamjenik predsjednika Otoka znanja Markota, da bi nedugo nakon te izjave bio smijenjen.

Hrvatski fond za privatizaciju prije dvije i pol godine dodijelio je Hotele Koločep neprofitnoj ustanovi "Otok znanja", koji su umjesto novca nudili su projekte, odnosno brand. Ulaganja su bila pozamašna, barem na papiru, a temeljila su se na budućem poslovanju.

Program Otoka znanja temeljio se i na programima implementacije lokalnog stanovništva s Otokom znanja, te pričom o znanstvenicima koji će provoditi svoje vrijeme na tom otoku, pa do toga kako će lokalno stanovništvo imati besplatan internet. Uprava društva, svojedobno je demantirala sve navode Markote, dok je dogradonačelnik grada Dubrovnika Antun Kisić, koji dolazi iz redova HDZ-a javno rekao kako Otok znanja nije ispunio niti 10 posto obećanog.

Ilko Ćimić
Foto: kalamota.com/Index

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara