Umjesto na sudu, sporove oko šteta rješavati u HUO-ovom Centru za mirenje

CENTAR za mirenje Hrvatskog ureda za osiguranje trebao bi afirmirati rješavanje sporova na brži, efikasniji i jeftiniji način, posebno onih koji se već rješavaju sudskim putem. Troškove mirenja između osiguranika - oštećenih osoba  i osiguravatelja snosit će HUO, što je veliki poticaj osiguranicima da ne kreću u sudski postupak, kazao je na  predstavljanju Centra Hrvoje Pauković, direktor HUO-a.

Govoreći o razlozima osnivanja centra, Pauković je rekao kako se prvenstveno želi smanjiti broj sudskih postupaka kojih je nešto manje od 30 tisuća (sporovi čiji je predmet osiguranje od autoodgovornosti) i time rasteretiti sudove. Prije nego pokrenu postupak na sudu, stranke u sporu trebaju se obratiti Centru za mirenje ili osiguravatelju.

Vitomir Boić, predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici, objasnio je kako je postupak mirenja dobrovoljan, traje kraće nego postupak na sudu, jeftiniji je a kako nakon njegova okončanja nema ni dobitnika ni gubitnika, već su zadovoljne obje strane, moguća je daljnja poslovna suradnja.

Koliko su sudovi zatrpani najbolje govore podaci iz 2005. godine. Na sudovima je bilo ukupno 3.581 655 predmeta, od čega je nerješenih ostalo
1.503 289.

Rješavanje sporova postupkom mirenja posebno je razvijeno u Sjedinjenim Državama, gdje se tim poslom bave velike tvrtke. U Europi se ta institucija znatno manje primijenjuje, a zanimljivo je da se postupak mirenja prakticira i u Sloveniji gdje se godišnje pozitivno riješi stotinjak slučajeva.

Centar za mirenje HUO-a  je četvrti ured za mirenje kojim bi se trebao rasteretiti rad sudova u Hrvatskoj. Centre za mirenje ranije su osnovali Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara