Umjetna inteligencija bi uskoro po našem glasu mogla otkriti od čega bolujemo

Umjetna inteligencija bi uskoro po našem glasu mogla otkriti od čega bolujemo
Foto: Epa

SVI dobro znamo kakav je glas osobe s teškom prehladom. No biste li prepoznali kako zvuči osoba koja boluje od Parkinsonove bolesti? Ili raka? 

Vjerojatno ne, no znanstvenici vjeruju da će algoritmi i umjetna inteligencija uskoro moći detektirati znakove bolesti iz nečijega glasa. 

Tehnika bi mogla biti korisna čak i u slučaju koronavirusa. 

"Ako imamo problema s plućima ili srcem to se odražava i na naš glas"

"Svaki naš unutarnji organ svojevrsni je rezonator pa ako imamo problema s plućima ili srcem to se odražava i na naš glas", kaže Giovanni Saggio, profesor elektroničkog inženjerstva na rimskome sveučilištu Tor Vergata. 

"Kako nam glas zvuči ovisi o glavnom dirigentu, mozgu. Pa ako imate cerebralni problem, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, vaš će se glas promijeniti i to možemo otkriti", rekao je.

Pošto novi koronavirus kompromitira pluća i dišne putove, sigurno utječe i na glas, što znači da bi se i covid-19 mogao detektirati istom metodom, napominje Saggio i dodaje kako je u svijetu dosad objavljeno više od 150 znanstvenih radova o povezanosti promjene glasa i raznih patologija. 

Na njemačkome Humboldtovom sveučilištu kažu da "mogu izgraditi algoritme koji otkrivaju emocionalna i fizička stanja isključivo na temelju podataka, posebno iz ljudskog glasa". 

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington objavili su studiju u časopisu Nature o tome kako uređaji poput Amazonove Alexe mogu uspješno prepoznati zadihani glas kakav često prethodi srčanom zastoju. 

AI uspješno prepoznao glas onih koji boluju od Parkinsonove bolesti

Koristeći se tehnologijom koju je sam osmislio i patentirao, Saggio je u Mumbaiju ispitao 284 osobe s Parkinsonovom bolesti i još 28 ljudi iz kontrolne skupine. Svaka je osoba snimila istu kratku rečenicu.

Kada je analizirao glasove, odnosno razlike u akustičnim parametrima, uspio je točno identificirati 95 posto pacijenata s Parkinsonovom bolesti. 

"Svaki ljudski glas ima 6300 parametara, a ljudsko uho ih, uz izuzetak prehlade, ne može razlikovati. No umjetna inteligencija to može", pojasnio je. 

Saggio se ovim znanstvenim područjem bavi desetak godina. Sada mu je 55 i nada se da će algoritmi i umjetna inteligencija biti u široj primjeni prije nego što se umirovi. "To je samo pitanje nekoliko godina", uvjeren je talijanski znanstvenik. . 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara