Umjetnici ovjekovječeni u lego-kockama

NEKI od napoznatijih svjetskih umjetnika ovjekovječeni su u minijaturnim skulpturama od legokocaka.

Salvador Dali, Damien Hirst te Gilbert i George našli su se među imenima koja se preobražena u sićušne plastične figurice koje je izradila skupina pod nazivom ´Maleni umjetnici´.

Njezini su članovi čak izmijenili lego figurice kako bi izgledale kao umjetnici te izradili minijaturne verzije njihovih umjetnina poput Dalijeva ´Lobster Phonea´ i Hirstova morskog psa u formaldehidu.

Izrađena djela izložena su na londonskom sajmu umjetnina Art2003 otvorenom u srijedu, javlja BBC.

´Maleni umjetnici´ su studenti likovne umjetnosti Darren Neave i John Cake, fascinirani igračkama i crtićima te su čak izmislili animirane likove po uzoru na sebe.

Među njihovim kreacijama od legića nalaze se i osobe iz britanskog svijeta umjetnosti poput dobitnika nagrade ´Turner´ Chrisa Ofilija, autora Matthewa Collingsa, galerista Jaya Joplinga i ravnateljice galerije ´Serpentine´ Julie Peyton-Jones.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sajmu, koji je do nedjelje otvoren u Business Design Centeru u londonskoj četvrti Islington, izloženo je nekoliko stotina umjetnina.

Očekuje se da će ljubitelji umjetnosti na sajmu potrošiti milijune jer je i 2002. prodano umjetničkih djela u vrijednosti 12 milijuna funti.

Ova kolekcija ´Malenih umjetnika´ nije prva koju su umjetnici izradili od kocaka za djecu.

Michael Brakke, profesor na Sveučilištu Tennessee, koristi lego-kockice za gradnju kuća koje odražavaju njegove ideje o uspomenama i djetinjstvu.

Umjetnik Eric Harshbarger izradio je slavne likove poput R2D2-a iz ´Ratova zvijezda´ i Alise iz ´Alise u zemlji čudesa´ od slavnih danskih kocaka, a poznat je i po lego-verziji Mona Lise za koju mu je trebalo 30.000 sastavnih djelića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara