Umrla glumačka legenda Mia Oremović

Foto: Vjesnik

MIA OREMOVIĆ, poznata filmska, kazališna i televizijska glumica, preminula je u Križevcima u 92. godini života. Oremović je umrla u subotu, 24. srpnja, a njena obitelj o tome je danas obavijestila javnost.

Sućut obitelji Mije Oremović odmah je uputio i predsjednik Ivo Josipović. "S iskrenim žaljenjem primio sam vijest da nas je napustila gospođa Mia Oremović. U dugoj i bogatoj karijeri iza sebe je ostavila brojne uloge od kojih se neke pamte kao antologijske, poput uloge Mine u filmu 'Tko pjeva zlo ne misli' i uloge dame u filmu 'H8' koja joj je donijela Zlatnu arenu. Pamtit ćemo je i po brojnim drugim ulogama u koje je unosila svoj specifičan šarm i smisao za humor", poručuje Josipović.

Mia Oremović rođena je 31. srpnja 1918. godine u Požegi. Školu dramskih umjetnosti završila je u Zagrebu kod Branka Gavelle, a kazališnu karijeru započela je davne 1942. godine. Stalna članica Hrvatskog narodnog kazališta postala je 1945. godine, a 1953. se prebacila u Gavellu.

Iako je u kazalištu ostvarila mnoge velike uloge, posebno u šekspirijanskim dramama, široj je publici poznata prvenstveno po filmskoj karijeri. A debitirala je na samom vrhu; u "H-8" Nikole Tanhofera, koji mnogi smatraju najboljim filmom ex-yu kinematografije, odigrala je svoju prvu naslovnu ulogu za koju je nagrađena na pulskom festivalu. Njena prva filmska uloga je, pak, zabilježena šest godina ranije, u Mimičinom filmu "U oluji".

Zapažene uloge Oremović je odigrala i u filmovima "Imam dvije mame i dva tate", "Tko pjeva, zlo ne misli", "Ljubica", "Treća žena"... Važne je uloge imala i u ponajboljim hrvatskim televizijskim serijama "Naše malo misto", "Velo misto", "Kapelski kresovi", "Smogovci"...

Posljednjih je godina uglavnom izbivala s malih i velikih ekrana. Zadnju filmsku ulogu odigrala je 2006. godine u filmu "Ajde, dan... prođi...", a iste se godine pojavila i u televizijskim serijama "Obični ljudi" i "Ljubav u zaleđu". 2008. godine, na svoj 90. rođendan, na Motovun film festivalu dobila je nagradu za životno djelo. Nagrada joj je prikladno uručena točno 50 godina nakon što se proslavila filmom "H-8".

Nažalost, posljednje javno pojavljivanje Mije Oremović mnogima je ostavilo gorak okus u ustima. Glumačka je legenda početkom ove godine gostovala u HRT-ovoj emisiji "Evergreen", ali ono što je trebao biti lepršavi intervju s jednom od prvih diva hrvatskog filma pretvorio se u vapaj za pomoć nemoćne starice.

Oremović je, naime, zbunila voditelje i urednike emisije ispričavši im kako joj u stan gotovo svaki dan ulazi žena koja je potkrada i zbog koje se boji uopće izaći iz stana, a nitko joj ne želi pomoći. U reprizi emisije njena je ispovijest cenzurirana, a Oremović je tada za Index kazala kako nije željela nikom naštetiti, ali je morala reagirati na televiziji jer se tamo najbolje osjeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara