Umrla je Koko, najpoznatija gorila na svijetu

Umrla je Koko, najpoznatija gorila na svijetu
Screenshot, Video: YouTube

U KALIFORNIJI je umrla Koko, najpoznatija gorila na svijetu, u dobi od 46 godina. Kako javlja BBC, Koko je bila sposobna komunicirati znakovnim jezikom, koristeći više od 1000 znakova.

Američki znakovni jezik naučili su je instruktori koji su tvrdili kako ga Koko koristi da bi iskazala svoje misli i osjećaje. Njezine sposobnosti je dokumentirala i psihologinja Francine Peterson, a čini se kako je Koko razumjela i malo engleskog jezika.

Koko je usvojila i imala više ljubimaca, uključujući jedno mače koje je zvala All Ball, javlja BBC.

Bila je prvi ambasador ugroženih vrsta

"Koko - gorila poznata po svojoj izvanrednoj sposobnosti govora znakovnog jezika te prva ambasadorica ugroženih vrsta, preminula je jučer ujutro u snu u dobi od 46 godina", izvijestila je Zaklada za gorile.

"Koko je dirnula živote milijuna kao ambasadorica za gorile, a bila je ikona komunikacije među vrstama te empatije. Bila je voljena i jako će nam nedostajati", dodali su.

Vjeruje se da je Koko imala IQ između 75 i 95 te da je razumjela oko 2000 riječi govornog engleskog jezika. Prosječni IQ za ljude na brojnim testovima je 100, dok najveći dio ljudi bilježi rezultat od 85 do 115.

Koko je rođena u zoološkom vrtu u San Franciscu, a najveći dio svojeg života proživjela je u Zakladi za gorile u Kaliforniji, javlja BBC.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara